települési költségvetések

2020.07.09. 07:00

Lemondanak a falunapról, ha kell, és megkeresik a pluszforrásokat

Az országos költségvetés elfogadása után a megyénkbeli településeken is tervezik.

Pap Gyula

20190817 Mőcsény Mőcsény falunap Fotó: Mártonfai Dénes MD Tolnai Népújság

Forrás: Illusztráció/MW

Fotó: Mártonfai Dénes

A parlament a napokban fogadta el Magyarország 2021-es költségvetését. Ez iránymutató a települési költségvetések tervezésében is. Körképünkben arra kerestük a választ: hol tartanak ezzel a megyénkbeli településeken. Látszik-e már, mit kell másként csinálni, mint ahogyan gondolták.

Elmaradó rendezvények

Siposné Horváth Anita, Mezőcsát polgármestere elmondta: a város esetében 12 millió forintot kellett kigazdálkodni. Azt a megoldást választották, hogy nem tartják meg a városi rendezvényeket, nem kaptak támogatást a civil szervezetek, illetve a testületi tagok járandóságának ötvenszázalékos csökkentéséről döntöttek, ez utóbbi a vírusveszélyes helyzet idejéig tartott. Így biztosítható volt, hogy a folytatni tudták a már elkezdett beruházásokat, stabil marad a költségvetés, nem keletkezett zavar az önkormányzat működésében. A városi események visszafogását a vírushelyzet bizonytalan alakulása is indokolja – tette hozzá. A költségvetés módosítását a testület következő ülésén véglegesítik.

Ároktő esetében augusztusban tervezik a költségvetés áttekintését, módosítását. Azt már eldöntötték, hogy nem tartanak az idén falunapot, azért is, mert az idén sok egyéb kiadásuk mellett már nem fért volna bele ennek költsége – tájékoztatott Szabóné Csizmadia Judit polgármester. A vírusfenyegetettség alakulása is alátámasztotta döntésünket – tette hozzá.

Kigazdálkodják

Volt olyan polgármester, aki egyelőre inkább nem akart nyilatkozni a tervezett lépésekről, népszerűtlennek ítélve a várható intézkedéseket.

Hidasnémeti polgármestere, Becse Csaba viszont elmondta: eléggé feszítetté vált így a költségvetés, igyekeznek takarékoskodni, és ami még fontosabb, kiegészítő forrásokat keresni a gazdálkodáshoz. Ez reményei szerint lehet például az autópálya-építésből származó iparűzésiadóbevétel-többlet. Ha nem tudnák a terveiket finanszírozni saját forrásból, év vége felé áthidaló hitelfelvétel is szóba jöhet – fejtette ki.

Miskolci Tibor, Hejőpapi polgármestere úgy ítélte meg: a szűkítés miatt várhatóan nem mondanak le a falunapról, mint ahogy a frissen átadott művelődési ház programjai is finanszírozhatóak szerény keretek között a különböző pályázatokból. Várhatóan a szeptemberi képviselő-testületi ülésen döntenek a költségvetés módosításáról, cél a beruházások folytatása, így például tervezik a településen átvezető út felújítását, mely pályázathoz az önrészt kell biztosítaniuk.

Tanulmányozzák a helyzetet

Megkerestük a megyeszékhely önkormányzatát is kérdésünkkel. Válaszukban azt írták: „a parlament csak a napokban fogadta el Magyarország 2021-es költségvetését. Miskolc MJV Önkormányzatának pénzügyi szakemberei jelenleg tanulmányozzák a központi költségvetést, vizsgálják a törvényt, és ez alapján, ezt követően lesz tervezhető a város büdzséje. Konkrétumokat azonban csak a későbbiekben tudunk mondani, kis türelmet kérünk.”

A témára később visszatérünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!