ingatlanpiac

2020.06.26. 13:30

Sok a hal, kevés a „cápa”

Az eladások mögött általában stratégiai terveket kell keresnünk, vallja a szakértő.

Nyikes Zita

Forrás: Shutterstock/illusztráció

Ingatlanpiaci gazdasági szakértőt kérdeztünk arról, hogy megéri-e most eladni egy nagy értékű ingatlant.

– Nem meglepő, amikor egy önkormányzat ingatlant kíván eladni, ahogy az sem, hogy vásárol. A fejlesztési stratégiától függ, hogy hogyan lehet értelmezni az értékesítési szándékot – magyarázza Balogh László, az egyik legnagyobb ingatlanhirdetési portál, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Amennyiben egy ingatlan üresen áll, a veszteség minimalizálására jó stratégiának tűnhet az eladás: hogy a tulajdonosnak „ne álljon” benne a pénze. Például ha egy irodaházban nincs bérlő, de fizetni kell a működési költségeket, akkor bizonyára indokoltnak tűnhet, fogalmaz a szakértő. Ugyanakkor azt is hozzáteszi, hogy egy ötven négyzetméteres panellakás eladásában nem sok kockázat van, hiszen a tulajdonos két év múlva is el tudja adni a lakást.

Tervek és hiányuk

– A nagyobb értékű ingatlanok esetében az eladók általában kétféle stratégiát követnek – folytatja a szakértő. – Az egyik, amikor az eladó fejében van egy összeg, és addig vár, amíg ezt az összeget meg nem kapja. A másik, hogy a tulajdonos mindenképpen el akarja adni az ingatlant, mert valamilyen érdeke fűződik az eladáshoz, például sok esetben a pénzügyi kényszerűség.

A szakértő megjegyzi: a második esetben kiszolgáltatottabb az eladó, és kénytelen belemenni egy alkuba, a vevők pedig szeretik, ha nagyobb alkut is ki tudnak harcolni.

Az ingatlanszakértőtől azt is megkérdeztük, hogy van-e kereslet olyan típusú ingatlanokra, mint a két meghirdetett miskolci ingatlan. Balogh László azt hangsúlyozza, hogy nehéz megmondani, hogy egy nagy alapterületű, ötszáz-hatszáz milliós ingatlanra milyen kereslet van ma Budapesten vagy vidéki nagyvárosokban. Általában elmondható: kevés a potenciális vevő száma és hosszadalmas, eredménytelen az eljárás.

– Stratégiai gondolkodás esetében az eladó tudja, hogy mire használja majd a befolyt összeget. Ha egy magánszemély esetében szükség van még egy szobára, akkor nagyobb ingatlan indokolt. De annak is van alapja, ha egy remek ötlet megvalósításához van szükség tőkére.

Az viszont biztos, szögezi le a gazdasági szakértő, hogy a gazdasági kilátások rosszabbak, mint a kijárási korlátozások előtt. A vevőnek vélhetően nem ér annyit az ingatlan, hiszen a befektetési eszköz értéke is kevesebbet ér, ha kevesebb hasznot hoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!