Gazdaság

2020.06.20. 20:00

Nehéz helyzetben a rendezvényipar

Óhatatlanul megváltoznak a fogyasztói szokások, megrendelői igények.

Pap Gyula

2020.05.30. A Tankcsapda autókoncertje Székesfehérváron. Fotó: Móricz-Sabján Simon

Fotó: Móricz-Sabján Simon

Magyarországon még tartanak a rendezvényekre vonatkozó korlátozások: augusztus 15-ig kizárólag szabadtéri rendezvény tartható, ezen azonban nem lehet koncert, ültetett közönség esetén pedig három üres széket kell kihagyni minden vendég között.

Ezen túlmenően sem látszik, hogy a járványhelyzet elmúltával mennyiben változnak a rendezvényekkel kapcsolatos szabályozások. A koronavírus-járvány talán a rendezvényiparban okozta a legnagyobb károkat. A legrosszabb helyzetben a rendezvényszervező ügynökségek munkatársai vannak: szinte nem volt olyan, akinek ne csökkent volna a jövedelme – állapítja meg a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) kutatása.

40 százalék veszteség

Ganczer Gábor, a Magyar Rendezvényszervezők Szövetségének elnöke – aki a Hungexpo Zrt. vezérigazgatója is egyben – elmondta: a rendezvényszervező szakma Magyarországon mintegy 100 ezer embert foglalkoztat, például rendezvényszervezőket, kiállításkivitelezőket, catering cégeket, hostess ügynökségeket, rendezvénytechnikát biztosító cégeket. A márciusi leállás óta gyakorlatilag minden bevételük megszűnt. Az ágazat óvatos becsléssel is az idei tervezett bevételének több mint 40 százalékát elvesztette. Voltak és valószínűleg lesznek is még elbocsátások, de nagyon sok minden függ attól, hogy indul újra az ősz, milyen ütemben lehet visszatérni a „normális” kerékvágásba.

– Azt látom, hogy a cégek igyekeznek megmenteni a tapasztalt munkatársak munkahelyét, hiszen az újrakezdéshez ezek a szakemberek nélkülözhetetlenek, de a kevésbé tőkeerős cégek nem tudnak külső segítség nélkül hónapokat finanszírozni – fejtette ki a vezérigazgató.

Érdemi segítség

Kérdésünkre Ganczer Gábor jelezte: a járulékkedvezmény meghosszabbítását és kiterjesztését tartják a legfontosabbnak. A járulékkedvezmény érdemi segítséget jelentett azoknak, akik igénybe tudták venni.

– Sajnos a MARESZ-tagok mintegy harmada nem tartozott a kedvezményezetti körbe, ezért javasoltuk is a kormányzatnak, hogy terjessze ki a teljes rendezvényszakmai körre, beleértve az iparág beszállítóit. Közös iparági érdekünk, hogy ezek a cégek se maradjanak ki a járulékcsökkentés lehetőségéből, ugyanis a gazdaság beindulásánál a rendezvényszervezői oldal nélkülük nem fog tudni teljesíteni. Ugyanilyen fontos az időbeli meghosszabbítás is, lehetőleg jövő év februárjáig. A jövőt illetően azzal számolunk, hogy óhatatlanul megváltoznak a fogyasztói szokások, megrendelői igények. A fokozott higiéniai elvárások, távolságtartási követelmények kihívások elé állítják a szakmát, szakmai szervezetünk készített is egy kézikönyvet, amely ajánlásokat fogalmaz meg a rendezvényszervezők felé, a takarítási és fertőtlenítési szabályoktól, a minél kevesebb fizikai kontaktussal járó vendégúton át, az étkeztetéssel kapcsolatos javaslatokig. Biztosan fel fog értékelődni a különböző online megoldások szerepe, ezek azonban sohasem tudják helyettesíteni a személyes jelenlétet, vagy akár csak hasonló élményt adni, mint egy rendezvény – ismertette a MARESZ elnöke.

Hűséges közösségekkel

– A veszélyhelyzet kihirdetése óta több mint 150 millió forint veszteségünk volt, hiszen telephelyeinket be kellett zárni és az általunk szervezett programokat lemondani – mondta el kérdésünkre Novák Irén, a Miskolci Kulturális Központ Nonprofit Kft. ügyvezetője. Elmaradtak a Lovagi Tornák Tere programjai, a Művészetek Háza több mint 80 eseménye, bezárt a Diósgyőri vár, nem tudtuk megtartani a több ezer gyermeket megmozgató Gyermek Fonót. Nem tudjuk megrendezni a nemzetközi hírű Középkori Forgatagot és a város rangos nemzetközi lovas sporteseményét, a ­Castle Classicot sem, amelyre kilenc országból érkeztek volna sportolók és érdeklődők.

A társaságnál voltak átszervezések, és azon kollégák esetében, akiknek lejárt a szerződésük, egyelőre nem kötöttek újabbat – sorolta.

– Készülünk a visszatérésre, de azt látjuk, hogy mivel az emberek élete is megváltozott, nekünk is másképp kell jelen lennünk az életükben – fejti ki az ügyvezető. – Ezért új programtípusokkal, szolgáltatásokkal készülünk. A korlátozásokból még értékek is születtek, hiszen egy új tematikus szabadtéri sétát alakítottunk ki a Diósgyőri vár körül, és megújított foglalkozásaink, bemutatóink is mosolyt csaltak a vendégeink arcára. Rávilágíthattunk olyan apró részletekre is, amelyek korábban a háttérbe szorultak. A Diósgyőri várat júliustól nem csak hétvégén, hétköznapokon is megnyitjuk, és új helyszíneket is szeretnénk megtölteni élettel. A Gasztroplacc a terveink szerint egy új, tágasabb környezetben valósul majd meg. A mazsorett- és a társastánc-növendékeink belakják az Ifjúsági Ház kertjét, a Lovagi Tornák Terére költözik Halász Judit gyermekkoncertje. Emellett nyári táboraink kínálata is izgalmasabb lett idén. Ösztönözni szeretnénk a művészeket is a perspektívaváltásra, ezért a helyi amatőr alkotóknak pályázatot is meghirdettünk. Újszerű online tartalmakkal is jelen vagyunk felületeinken, mint a váras vlogsorozat középkori karakterekkel, a rendezvénysztorik, amelyek a kulisszák mögé engednek betekinteni, a rocklegendák, amelyek emblematikus helyszíneink koncerttörténeteit idézik fel – mondta el Novák Irén.

(A borítóképen: A Tankcsapda autós koncertjén Székesfehérváron)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!