Miskolc Holding

2020.04.23. 11:30

Bércsökkentés beélesítve – a cafeteria hiánya is fájt

Szerda késő este kaptuk a hírt a városházáról, hogy a holdingvállalatoknál mindenkit érint a bércsökkentés.

Nyikes Zita

A Miskolc Holding tagvállalatai közül az MVK vezérigazgatói posztjáról is hamarosan döntés születhet

Forrás: ÉM-archívum

Fotó: Bujdos Tibor

Minden dolgozót érint a bércsökkentés a Miskolc Holding Zrt. tagvállalatainál – tájékoztatott szerdán a szerkesztőségünk által feltett kérdések kapcsán a miskolci városháza. A miskolci intézményekre is rákérdeztünk, de ezzel kapcsolatban egyelőre nem jutottunk információhoz.

Bizakodtak, hogy nálunk nem

A Miskolc Holding valamennyi dolgozójának csökkentették a fizetését 10–50 százalékkal április 1-jétől. A miskolci városháza korábbi tájékoztatása szerint a holding-vállalatok esetében is várható ugyanez a döntés.

Meghatározó a városi tömegközlekedési vállalat, az MVK Zrt., amely folyamatosan kap kritikát a busz- és villamosjáratok csökkentése és zsúfoltsága miatt, a járványügyi helyzetben ez az állapot azonban veszélyes. Az MVK próbálja orvosolni a helyzetet.

Megkerestük azokat a szakszervezeteket, amelyek 2016-ban sztrájkot szerveztek az MVK Zrt.-nél, fizetésemelést követelve. Az érintett érdekképviseletek a következők voltak: Miskolci Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezete (MTDSZ), a Miskolci Autóbusz-vezetők és Villamosvezetők Érdekképviseleti Szövetsége (MAVÉSZ), valamint a Forgalmi Érdekvédelmi és Érdekképviseleti Szervezet (FÉÉSZ). Válaszaikat itt olvashatják.

Az odafigyelést azonban már akkor is hiányolták a munkáltató részéről a miskolci tömegközlekedési vállalatnál.

A közel kétszáz tagsággal bíró Forgalmi Érdekvédelmi és Érdekképviseleti Szervezet egyike a három érdekképviseletnek az MVK Zrt.-nél. Simon Gábor, a szervezet elnöke azt a tájékoztatást adta: bíznak benne, hogy az MVK Zrt.-nél nem lesz létszámleépítés. Ugyanis a csökkentett járatszám ellenére sem lehet arról beszélni, hogy sok lenne a munkavállaló. A kiegyensúlyozott létszámgazdálkodás érdekében nyugdíjas és másodállású kollégákat nem foglalkoztatnak.

A bérekkel kapcsolatban Simon Gábor kifejtette, hogy a 2020. évi minimálbér és garantált bérminimum emelése az MVK Zrt.-nél is megtörtént. Ugyanakkor sajnálatát fejezte ki, hogy az általános bérfejlesztési tárgyalások megszakadtak, és jelenleg a dolgozók jelentős része akár tízéves munkaviszony után is alig több mint óránként ezer forintot visz haza. Hozzátette, hogy akár bércsökkenésnek is nevezhetjük: idén nem kapták meg a már évek óta megszokott cafeteriajuttatásukat.

Az odafigyelést hiányolják

Azt is hiányolják, hogy a munkáltató nem figyel oda eléggé, hiszen a járművezetők esetében folyamatosan fennáll a fertőzés veszélye. Többszöri kérésükre zárták le a járművek első ajtóit és szüntették meg a járművezetői jegyárusítást. De veszélyességi pótlékként értelmezhető juttatást nem kapnak. Simon Gábor elmondta: járművezetőik, és így a sofőrök családtagjai is fokozottan ki vannak téve a fertőzés veszélyének.

Petrényi-Petrik Péter, a Miskolci Autóbuszvezetők és Villamosvezetők Érdekképviseleti Szövetségének elnöke sem tudott bércsökkentésről. Ugyanakkor ő is hangsúlyozta: a korábbi bértárgyalások megszakadtak, tehát a kötelező minimálbér-emelésen kívül más nem történt, és a cafeteria havi kifizetése is elmaradt, amit bércsökkentésként élnek meg.

A szakszervezetek bíznak benne, hogy az MVK Zrt. által korábban megígért folytatásra sor kerül a bérek és a cafeteria vonatkozásában.

(Borítóképünk illusztráció!)

Kapcsolódó cikkeink:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!