Borsod-Abaúj-Zemplén

2019.10.23. 07:00

A kukoricát aki csak teheti, most betárolja

A hét végéig nem változik lényegesen időjárásunk.

Pap Gyula

fehrt, 2015. jlius 6. Egy ntzpisztolyt llt be egy mezgazdasgi munks a Fejrt Szvetkezet kukoricafldjn, fehrtn 2015. jlius 6-n. A szvetkezet a knikula miatt tizenkt ntzdobbal, tizenegy ktbl s egy tbl a nap huszonngy rjban ntz sszesen hromszz hektr mezgazdasgi terletet. Az orszgos tiszti forvos jlius 4-tl jlius 8-n jflig hsgriadt rendelt el, mert ebben az idszakban elri vagy meghaladja a napi kzphmrsklet a 27 Celsius-fokot. MTI Fot: Balzs Attila

Forrás: MTI

Fotó: Balázs Attila

Az utóbbi hetek száraz, csapadékszegény időjárása segített a betakarításban és a vetésben, és a talajban van annyi víz elraktározva, hogy segítse a magvak kikelését – magyarázza el Taskó József, a megyei Agrárgazdasági Kamara elnöke, aki maga is gazdálkodó. – A megyében a kukorica betakarítása körülbelül 60 százalékban kész, a termésmennyiség jónak mondható, 80 mázsa hektáronként – tudjuk meg a szakembertől. Közben a búza vetése a vége felé jár, az őszi árpa és a repce vetése is befejeződött. Utóbbi szépen fejlődik a számára kedvező időjárási körülmények között.

Jönnek a mélyszántások

Szeptember és az október első felének csapadéka a legtöbb helyen elég volt a friss vetések szempontjából leginkább érintett, felső 20 centiméteres talajréteg átnedvesítéséhez, a talaj-előkészítéshez, így a vetés szépen kikelhetett és fejlődhetett. Az elmúlt napokban azonban sokat száradt a talaj felső rétege. A csapadékösszeg az ország jelentős részén jócskán elmarad az átlagtól, különösen hazánk északnyugati felén. A talaj nedvességgel való feltöltődése a következő szezonra így még nem kezdődött el, a középső és mélyebb talajrétegek (20-100 centiméter) továbbra is igen szárazak. A talaj hőmérséklete jelenleg 10 és 15 Celsius-fok között alakul az országban. A következőkben az őszi mélyszántások jönnek, hogy a fellazított, átforgatott földbe tavasszal bekerülhessen a borsó, tavaszi árpa, kukorica, szója. Az idei évet termésmennyiségre jónak ítélte a kamarai elnök, de az árak alacsonyan maradtak. Aki csak teheti, betárolja a kukoricát, és vár a kedvezőbb piaci helyzetre. A kukorica egyébként egy évig biztonságosan tárolható, legfeljebb gázosítás, időnkénti átforgatás szükséges – tudjuk meg.

Kis csapadékesély

A kukorica esetében a száraz, meleg idő nagyon kedvező az alacsony szemnedvesség kialakulásához, és a gombás megbetegedések sem tudnak kialakulni, elszaporodni. A szőlő érésére és a kukorica betakarítására ideális a meleg idő, de a repcére és az őszi kalászosokra már egyre nagyobb szükség lenne egy kiadós csapadékra, melyre még a következő héten is kicsi az esély. A hét végéig nem változik lényegesen időjárásunk a legfrissebb számítások szerint. A magasabb légrétegekben végig marad fölöttünk a meleg, száraz levegő, így említést érdemlő csapadék az ország terültén nem valószínű, azaz a talajok felső rétegének további száradására lehet számítani.

Nyugodt időre van kilátás harmattal, napsütéssel, reggeli ködfoltokkal, melyek helyenként makacsabbul is megmaradhatnak. Fagy nem valószínű, a hajnali minimumok általában 5 fok fölött alakulnak. A legmelegebb órák hőmérséklete pedig 20 fok, délkeleten akár 25 fok körül várható, de a tartósabban ködös-felhős részeken ettől hűvösebb idő valószínű.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!