Napenergia

2019.05.22. 12:30

Fotovoltaikus kiserőműparkot építhetnek meg Mezőcsáton

Jelentős mértékben hozzájárulnak a települések adóbevételeihez és ipari fejlődéséhez.

Legutóbb a Magyar Vöröskereszt valósított meg munkahelyteremtő beruházást a településen

Fotó: Kozma István

Az idén februárban mutatták be először az önkormányzat gazdasági bizottságának ülésén a Mezőcsát külterületére tervezett napenergiát hasznosító kiserőművi beruházást. Az Ároktő felé vezető közút mentén fekvő területeken, az előzetes műszaki tervek alapján öt darab, egyenként mintegy ötven MW névleges beépített kapacitású napenergiát hasznosító fotovoltaikus kiserőművet kívánnak létesíteni. A megújuló energiaforrást hasznosító erőművek közül a fotovoltaikus naperőművek azok, amelyek a legkisebb hatással vannak környezetükre életciklusuk során. A tervezett erőművek polikristályos szilíciumpanelek rendezett soraiból fog felépülni, amelyek a Napból érkező elektromágneses sugárzást passzív módon alakítják át elektromos energiává. Az így megtermelt elektromos áram földkábeleken keresztül egy villamos-­alállomásra kerül, amely biztosítja a közcélú villamoshálózatra történő betáplálást.

Új munkahelyek

A tervezett naperőművek a várható 30 éves működési idejük alatt jelentős mértékben hozzájárulnak a települések adóbevételeihez és ipari fejlődéséhez. A beruházás az építési és üzemeltetési szakaszaiban közvetlen és közvetett módon is új munkahelyeket tud biztosítani a településen élőknek. A beruházás becsült éves elektromosáram-termelése elegendő lesz közel 195 ezer háztartás teljes éves energiaszükségletének kielégítéséhez, amely egyben teljes Borsod-Abaúj-Zemplén megye háztartási villamosáram-igényének közel 68 százalékával egyenlő. E mellett a beruházás évente jelentős mennyiségű CO2 kibocsátásától óvja meg a Földet, ami a levegőminőség szempontjából új erdők telepítésével egyenértékű hatással bír – hangzott el.

Kiemelten kezelik

A képviselő-testület a beruházással kapcsolatban döntött arról, hogy a Mezőcsát külterületén tervezett napenergiát hasznosító kiserőművek beruházási helyszínét kiemelt fejlesztési területté nyilvánítja a településrendezési terv tárgyalásos eljárás keretében történő módosíthatósága érdekében, valamint elrendelte a helyi építési szabályzat és a településrendezési terv módosítását a tervezett napenergiát hasznosító kiserőművek megvalósítása érdekében. A képviselő-testület elfogadta a beruházó ajánlatát, miszerint a rendezési terv beruházás érdekében történő módosításának költségeit a beruházó viseli.

A képviselő-testület döntött továbbá a hatósági eljárás megindításáról a helyi településrendezési tervnek és a beruházásnak a megyei területrendezési tervvel való összhangja megteremtése érdekében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!