Helyi gazdaság

2018.09.14. 15:58

Jelentés a borsodi ingatlanpiacról

<strong>A borsodi ingatlanpiac még az országos szintű bővülés ellenére is kedvező árakkal kecsegtet, biztos növekedésre csak a megyeszékhelyen számíthatunk az év hátralevő részében.</strong>

A borsodi ingatlanpiac még az országos szintű bővülés ellenére is kedvező árakkal kecsegtet, biztos növekedésre csak a megyeszékhelyen számíthatunk az év hátralevő részében.

Növekvő forgalom, mérséklődő építési kedv

Az eddig gyűjtött adatok alapján úgy fest, hogy továbbra sincs megállás az ingatlanpiaci bővülést tekintve. Idén január-március időszakban 22,1 ezer adás-vétel történt a piacon, amely 9,4 %-os forgalomnövekedést jelent a 2017-es év I. negyedévéhez képest. A KSH adatai szerint ezen egy év elteltével a lakások árai 12 %-ot növekedtek, mely értéket az ingatlannet.hu statisztikái is igazolják.

Ugyanakkor a kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések száma visszafogottabbá váltak az év második negyedére: 9 %-kal kevesebb lett az építendő lakások száma 2018 első felében, mint 2017 ugyanezen időszakában. Ennek hátterében elsősorban a 2019 végén lejáró áfakedvezmény áll, amely közeledtével kevesebben vágnak bele lakásépítésbe.

Térképen az árak

Változatos árakkal találkozhat az, aki Borsod-Abaúj-Zemplén megyében keres új otthont. A megyei átlagokat összehasonlítva egyértelműen az alacsonyabb árszínvonalú megyék közé tartozik. Ettől függetlenül, ha otthonkeresésre kerül a sor, fontosabb kérdés, hogy egy-egy adott településen milyen árakkal kell számolni.

Igényeinknek megfelelően keressünk

További lényeges tényező otthonkereséskor, hogy kivel szeretnénk költözni, mik az igényeink, és mit engedhetünk meg magunknak. Fiatalon, egyedül vagy esetleg párunkkal első saját ingatlannak remek lehetőséget nyújthatnak a panellakások. Ezek Borsod-Abaúj-Zemplén megyében nagyrészt felértékelődtek, Miskolcon év eleje óta 23 %-kal nőtt az átlagáruk. Egy 54 m2-es panellakás esetén ez közel két milliós drágulást takar, ennek ellenére továbbra is ez típus a legmegfizethetőbb a városban.

A települések központját kedvelőknek remek megoldás lehet egy téglalakás. A lakáskínálat a nagyobb településeken – kiváltképp a megyeszékhelyen – összpontosul, árban magasan a többi ingatlantípus fölött helyezkedik el. Ózd és Szerencs árváltozásait többek között a kereslet-kínálat változása befolyásolta, viszont a miskolci eladó lakások esetében a frekventált helyekre jellemző növekedés folytatódott idén is.

A családosok, illetve kertre és kisebb zajszennyezettségre vágyóknak családi házakat érdemes keresniük. Számukra jó hír, hogy összességében a családi házak négyzetméterárai nőttek a legkisebb mértékben az elmúlt néhány évben.

A nyár végén az eladó sorba került családi házak átlag négyzetméterára Miskolcon 177, Tiszaújvároson 138, Tokajban 150, Szikszón 102 ezer forint volt. Edelény és Ózd a 100 ezer Ft/m2 átlagárat sem érte el.

Megéri nyáron vásárolni?

Arra a kérdésre, hogy érdemes-e nyáron vásárolni, megvizsgáltuk a miskolci átlagárak változását a nyári hónapokban, illetve azt követően is. A 2016-os és 2017-es év nyári hónapjaiban (június-augusztus) egyaránt kisebb mértékű átlagár emelkedés volt a családi házak piacán, mint az ezt követő szeptemberben. Vagyis aki nyáron vásárolt a korábbi években, olcsóbban megúszhatta a házvásárlást, mint aki szeptemberben tette.

Növekvő kényszereladások

Egyre több lakást fosztanak meg tulajdonosaiktól a bankok az elmaradó hiteltörlesztések miatt a Magyar Nemzeti Bank statisztikái alapján. 2018 első felében összesen 1415 lakóingatlan került kényszerértékesítésre országos szinten – ez egy év alatt 33 %-os növekedést jelent –, amelyből 99 eset Borsod-Abaúj-Zemplén megyében történt. Ennél több eset csak Budapesten, Pest és Baranya megyében történt.

Forrás: Ingatlannet.hu

- PR cikk -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!