Helyi gazdaság

2017.12.06. 13:23

A Kertész Áruházak Kft. karácsonyig tartó akciójában igazán keresett termékek találhatók

<strong>Annak ellenére, hogy Miskolcon, a Búza téren levő Kertész Áruházak Kft.-nek nem a téli hónapok hónap jelentik a csúcsidőszakot, mégis nagy a nyüzsgés-forgás. Meleg Sándor ügyvezetővel beszélgetünk cégfilozófiájukról.</strong>

Annak ellenére, hogy Miskolcon, a Búza téren levő Kertész Áruházak Kft.-nek nem a téli hónapok hónap jelentik a csúcsidőszakot, mégis nagy a nyüzsgés-forgás. Meleg Sándor ügyvezetővel beszélgetünk cégfilozófiájukról.

- Jellemzően nem az őszi-téli téli hónapok hozzák a Kertész Áruházban vagy bármely gazdaboltban a nagy bevételt. Mégis mivel próbálják fenntartani a vevők figyelmét?

- Már nincs az a gazdabolti jellegű kiskereskedelmi egység, aki csak a klasszikusan kertészeti termékeket tartaná kínálatában. A búza téri Kertész Áruházra meg aztán végképp nem igaz ez. Több, mint húszezer listázott termékünk van, ebből még a holtszezont jelentő ősz végi és téli hónapokban is több, mint nyolcezer termék van készleten. Ezekből pedig jócskán találni olyat, amely fenntartja lojális vevőink figyelmét.

- Gondolom, ezek elsősorban a borászattal, rágcsálóirtással kapcsolatos termékek…

- Valóban ezek forgalma leginkább a téli időszakra koncentrálódik, de remélem, ennél azért sokkal több termék kapcsán is eszébe jutunk a potenciális vevőinknek. Az tény, hogy boros-, és pálinkás üvegek, díszüvegek, üvegdugók kapcsán elsők között érdemes felkeresni az áruházunkat. A rágcsálóirtó szerek kapcsán most az a nem publikált változás hergeli a gazdabolti kört, hogy az aktuális információk szerint jövő év áprilisától a jelenlegihez képest már csak feleannyi hatóanyag-tartalmú és maximum 150 gramm kiszerelésű rágcsálóirtó szerek lesznek szabadforgalmú státuszban.

- Mit jelent ez a változás?

- Egy kereskedő nem szívesen tálalja ezt, de nagyon lesarkítva azt, hogy drágább lesz a rágcsálóirtás. Egyfelől a fele hatóanyagtartalom azt jelenti, hogy mennyiségében több szert kell fogyasztani a rágcsálóknak, hogy bekerüljön szervezetébe a pusztuláshoz szükséges dózis. Másrészről, ha nincs valami torzító tényező, a kisebb kiszerelés fajlagosan mindig és mindenből többe kerül, mint a nagyobb kiszerelés. Ez a két tényező vezet a prognosztizált dráguláshoz. Azért is érdemes most előrevásárolni a szerekből, mert a gyártók már nem állítanak elő a megszokott hatóanyagtartalmú és kiszerelésű szerekből, így csak a készletek erejéig érhetők el ezek a termékek.

Évek óta halogatott téma a glifozát hatóanyagtartalmú gyomirtó szerek forgalmazási feltételrendszere. Ebben az esetben azért nem töltjük fel magas készletre a kapcsolatos terméket, mert csak lebegtetve vannak a hatósági döntési alternatívák, amelyek között az is szerepel, hogy esetleg már tavasztól sem lesznek szabadforgalmú kategóriában a glifozát tartalmú szerek. Akinek a glifozát nem sokat mond, megnevezek néhány ismert terméket, melyek ezt a hatóanyagot tartalmazzák. Ilyenek pl. a Glialka, a Medallon, az Armo, stb.

- Ezek semmiképpen sem jó hírek, de sokaknak elgondolkodtató, azonnali beszerzést támogató, hasznos információk. Térjünk vissza a Kertész Áruház ünnepi készülődésére. Hogyan viszonyultak a Black Friday lehetőségéhez, mint ünnepi elővásárlási lázhoz?

- Ez egy jól kitalált marketingfogás, amely ha valós és megalapozott igényt elégít ki, akkor valóban kivételes lehetőség a jó áron történő vásárlásokhoz. Sokakat viszont úgy ragad magával ez a felülpromótált vásárlási lehetőség, hogy fölösleges vásárlásokat gerjeszt, s a nem is oly sokára fontossá váló dolgokra már nem marad pénz a kisebb jövedelemmel rendelkezőknél. Kereskedőknek készletfinanszírozási szempontból sem egyszerű helyzet a karácsonyi ünnepi bevásárlások előtt gerjesztett nagy vásárlási láz, mert kérdés, hogy meddig ér a tömegeknél az a bizonyos „takaró”, s az első hullám után vajon mekkora vásárlói potenciál marad a karácsonyi felkészülésre.  Mi egyszerűen azért nem tudunk ebben részt venni, mert alapból nincs akkora árrés-szint az alkalmazott árainkon, amivel be tudnánk szállni ebbe az elvárt kedvezmény-versenybe. Kereskedőként csak azon szoktam gondolkodni, alapáron mekkora árrés-kulccsal dolgozik, aki 70-80-90 százalékos kedvezményekkel tud részt venni ezen a flúgos futamon.

- Akkor nem is akcióznak az ünnepek előtt?

- Dehogynem, de téli akciónk is a szokásos marketingfilozófiánk szerint van kialakítva. A karácsonyi ünnepekig tartó akciónkba – ezzel is megköszönve vásárlóink egész éves bizalmát -, olyan termékeket teszünk, melyek most igazán keresettek. Ilyen például a már említett boros- és pálinkás üvegek és díszüvegek, melyeket ajándékozási céllal mind magánszemélyek, mind cégek intenzíven keresnek. Kifejezetten keresik vevőink az ionizáló, párologtató, gyógynövényolajos sókerámiákat. A SÓ-oldat latin értelmezése a „folyékony napfény”, melyre ezekben a szürke, rossz levegős napokban mindenkinek szüksége van, ezért szeretetteljes ajándék lehet. Háziasszonyok kedvence a bonyhádi zománcos edények, melyek még indukciós főzőlapon is használhatók. Az edények mellett az ajándék tárgyak is akciós áron jelennek meg kínálatunkban. Sok elkötelezett állatbarátnak jelent könnyebbséget a téli madáreleségek akciója, a barkácsoló emberek kedvébe pedig a továbbra is nyomott árakon megjelenő kisgépeket, kézi szerszámokat kínáljuk. Egyre inkább a vásárlói tudatba kerülnek az akkumulátoros gépek, melyek sok üzemeltetési előnyük és modern technikai megoldásaik mellett környezetbarát felhasználást is biztosítanak. Azért is jó ajándék lehet, mert csak az első géphez kell jól átgondoltan megvenni az akkumulátort, aztán már elegendő a gépet megvásárolni. Termékcsaládon belül az akkumulátor felhasználható több, akár 20 féle géphez is, ezért lesz összességében olcsóbb a többféle gépből  álló flotta megvásárlása. Emellett persze számos benzinmotoros és elektromos kisgép is tartósan alacsony áron szerepel ünnepi kínálatunkban.

Gazdaboltok között elsők között vettük föl kínálatba a munkavédelmi termékkört. Évről-évre egyre nagyobb forgalmat bonyolítunk jellemzően munkaruhákból, védőlábbelikből és kesztyűkből. Minthogy az év végi céges költekezések jelentős tétele a munkaruházati és munkavédelmi cikkek cseréje, téliesítése, így ebben a termékkörben is széleskörű akciók váltják egymást szilveszterig.

A még mindig rövidülő nappalokon hamarabb vesszük észre a meghibásodó fényforrások okozta kellemetlenségeket, szemfáradásokat. Ezek lecserélését az egyébként is jó ár-érték arányú, energiatakarékos LEDek és halogén izzók akciós áraival könnyítjük meg. Zárja talán az akciós ötletbörzénket az elemek kínálata, mert sok karácsonyi ajándék működik ezekkel. Termékeink jelentős részének bővebb leírása megtalálható a www.kerteszaruhazak.hu weboldalunkon.

- PR cikk -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!