Helyi gazdaság

2013.06.14. 19:29

Londoni elemzők: a piaci kilengések ellenére is folytatódik az MNB-kamatcsökkentés

London, 2013. június 14., péntek (MTI) - Az elmúlt időszak piaci árfolyamkilengései ellenére is minden bizonnyal folytatódik a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris enyhítési ciklusa, amelyet valószínűleg csak jóval 300 forint feletti euróárfolyam állíthatna meg - vélekedtek pénteki helyzetértékelésükben londoni pénzügyi elemzők.

London, 2013. június 14., péntek (MTI) - Az elmúlt időszak piaci árfolyamkilengései ellenére is minden bizonnyal folytatódik a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris enyhítési ciklusa, amelyet valószínűleg csak jóval 300 forint feletti euróárfolyam állíthatna meg - vélekedtek pénteki helyzetértékelésükben londoni pénzügyi elemzők.

A Morgan Stanley globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokra szakosodott közgazdászai a magyarországi monetáris kilátásokról összeállított elemzésükben hangsúlyozták azt a véleményüket, hogy a jelenlegi inflációs és devizaadósság-dinamika magasabbra emelte az MNB tűrésküszöbét a forint árfolyamgyengülésével szemben.

Az elemzés szerint a devizakötelezettségek aránya a teljes adósságállományon belül most már csökken. Az elemzők közölték: saját becslésük alapján - azokat a háztartásokat is figyelembe véve, amelyek csatlakoztak az árfolyamgát-rendszerhez - jelenleg 2600 milliárd forint lehet a forintárfolyam-kilengésekre érzékeny lakossági adósságállomány összege a 2010-ben mért 5500 milliárd forint helyett.

A ház szerint emellett a magyarországi bankok jobb helyzetben vannak a forintgyengülés átvészeléséhez, mint 2009-2010-ben voltak.

Mindez arra vall, hogy a forintárfolyammal kapcsolatos jegybanki "fájdalomküszöb" a korábbiaknál magasabb - áll az elemzésben.

A Morgan Stanley szakértői szerint az inflációs háttér is olyan, hogy a forint gyengesége csak korlátozott kockázatot jelent. "Ha valaha volt olyan időszak, amikor a jegybank megengedhette magának, hogy szemet hunyjon a gyengébb forint okozta átmeneti inflációs hatás felett, az most van" - fogalmaztak.

A ház szerint a hatósági árakon keresztül érvényesülő, költségvetési eredetű defláció és a gyenge gazdasági növekedés kombinációja az utóbbi évek legkedvezőbb inflációs hátterét biztosítja az MNB számára, és az új összetételű monetáris tanács egyébként is kevésbé összpontosít csak az inflációra, mint az előző.

Mindezek alapján a cég londoni elemzői azzal számolnak, hogy szeptemberre 1,00 százalékponttal 3,50 százalékig süllyed a magyar alapkamat.

A forintnak jelentősen és gyorsan a 300 forint/eurós árfolyam fölé kellene gyengülnie ahhoz, hogy az MNB fontolóra vegye jelenlegi monetáris alapállása átértékelését - vélekedtek a Morgan Stanley szakértői.

Ugyanerre a következtetésre jutottak legutóbbi helyzetértékelésükben a Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni globális piacelemző részlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) közgazdászai is.

A felzárkózó gazdaságok piacain kialakult eladási nyomásról és a térség jegybankjainak várható reakciójáról befektetőknek összeállított elemzésükben a cég szakértői közölték: véleményük szerint Matolcsy György MNB-elnök egyértelmű növekedéspárti alapállása, valamint a magyar gazdaság egyensúlyhiányainak és sérülékenységének csökkenése arra vall, hogy az MNB addig mindenképpen folytatja a fokozatos ütemű monetáris enyhítést, amíg a forint a 300-310 forint/eurós árfolyamsáv alatt marad.

A ház londoni elemzői szerint valójában még magasabban, inkább 320 forint/eurón lehet az a küszöbárfolyam, amely felett az MNB "időlegesen" leállítaná a kamatcsökkentéseket, mivel ez az árfolyam a lakosság szempontjából "fontos lélektani határ". Ez volt ugyanis az az árfolyamszint, amelyhez a múltban már bizonyos mértékű betétmenekítés társult - állt a Bank of America-Merrill Lynch londoni elemzésében.

A cég londoni elemzői szerint az MNB reagáló funkciójára általuk kidolgozott modell azt mutatja, hogy növekszik a magyar jegybank tűrésküszöbe a forintárfolyam gyengülésével szemben.

A City elemzői közösségén belül a Bank of America-Merrill Lynch közgazdászai tartják érvényben az MNB kamatmélypontjára vonatkozó legalacsonyabb előrejelzést.

A ház szakértői minapi felülvizsgált prognózisukban annak a véleményüknek adtak hangot, hogy a jelenlegi magyarországi inflációs kilátások alapján, valamint a legnagyobb jegybankok várhatóan továbbra is rendkívül alacsonyan maradó irányadó kamatainak környezetében megvannak a feltételei további 2,00 százalékpontnyi MNB-kamatcsökkentésnek, és így a magyar jegybank alapkamata 2014 elejére 2,50 százalékig süllyedhet.

Az ehhez legközelebbi, de így is jóval magasabb előrejelzést a JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni elemzői tartják érvényben. A ház várakozása szerint az MNB az idei év végére 3,25 százalékig csökkenti alapkamatát.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!