Helyi gazdaság

2013.06.19. 11:27

Idén 28 szálloda és 5 étterem pályázta meg a Magyar Turizmus Minőségi Díjat

Budapest, 2013. június 19., szerda (MTI) - Idén 28 szálloda és 5 étterem pályázta meg a Magyar Turizmus Minőségi Díjat, amelyet a Magyar Turizmus (MT) Zrt. az idén már nyolcadik alkalommal hirdetett meg - közölte az MT Zrt.

Budapest, 2013. június 19., szerda (MTI) - Idén 28 szálloda és 5 étterem pályázta meg a Magyar Turizmus Minőségi Díjat, amelyet a Magyar Turizmus (MT) Zrt. az idén már nyolcadik alkalommal hirdetett meg - közölte az MT Zrt.A nemzeti marketingszervezet közleménye szerint az MT Zrt. szakmai védjegyére, a 3 évig érvényes Magyar Turizmus Minőségi Díjra jelentkezők között 14 megújító, 19 pedig új pályázó, ezek közül 7 budapesti és 26 vidéki szolgáltató.

A díj alapításának célja a szolgáltatók versenyképességének javítása, piaci pozícióik megtartása és lehetőségeik kiszélesítése; olyan önértékelési rendszer, amely a termékek és szolgáltatások minősége iránt elkötelezett turisztikai vállalkozások részére biztosít magas színvonalú, európai minőségirányítási elvek alapján működő minősítési lehetőséget.

A jelentkezés önkéntesen, a pályázati díj befizetésével történik. A pályázók képzésen vesznek részt, ezt követően kell a pályázatot benyújtaniuk, amelynek alapdokumentuma a több száz kérdést tartalmazó önértékelő lista.

A kérdéssor nemcsak a tárgyi és üzemeltetési eszközök és szolgáltatások (hardver) meglétére koncentrál, hanem az emberi erőforrások és szolgáltatások (szoftver) minőségének értékelésére is. A pályázók helyszíni vizsgálatát inkognitóban kezdik meg a szakemberek, majd kilétük felfedése után a vendégek számára láthatatlan területek áttekintésére kerül sor. Az étterem/szálloda így a vendég- és szakmai elvárások szerint egyaránt vizsgálható.

A látogatások tapasztalatai alapján, valamint a pontozásos és írásbeli értékelések felhasználásával szakmai grémium dönt arról, hogy az adott évi pályázók közül kik csatlakozhatnak a Magyar Turizmus Minőségi Díjas szolgáltatók köréhez.

A díjat először 2005-ben hirdették meg, akkor 14 pályázóból 9 nyerte el. Az elmúlt 8 évben 193 pályázat volt, ebből 163 nyertes (ebben benne vannak a megújítások is), ami azt jelenti, hogy jelenleg összesen 110 szolgáltató büszkélkedhet a minőségi védjeggyel.

Jelentős nemzetközi elismerés, hogy 2007-ben a HOTREC (az EU tagországok szállodai és vendéglátó szövetségeinek szakmai szervezete) akkreditálta a programot, a díjnyertes éttermek és szállodák a Q jel mellett jogosultak a "European Hospitality Quality" minősítési rendszer elismerését jelentő 2Q használatára is - írja közleményében a marketingszervezet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!