Helyi gazdaság

2013.06.11. 16:07

Az euró árfolyama először lépte át a 43 rubelt 2011 októbere óta

Kegyes Csilla, az MTI tudósítója jelenti: Moszkva, 2013. június 11., kedd (MTI) - A moszkvai tőzsde kedd reggeli nyitásakor az euró 2011 októbere óta először lépte át a 43 rubelt, és szakértők nem zárják ki, hogy az év végéig tovább gyengül a rubel az euróhoz és a dollárhoz képest is.

Kegyes Csilla, az MTI tudósítója jelenti:

Moszkva, 2013. június 11., kedd (MTI) - A moszkvai tőzsde kedd reggeli nyitásakor az euró 2011 októbere óta először lépte át a 43 rubelt, és szakértők nem zárják ki, hogy az év végéig tovább gyengül a rubel az euróhoz és a dollárhoz képest is.

A nyitáskor az európai devizát 43,03 rubelen jegyezték. Azóta tovább gyengült a rubel: moszkvai idő szerint nem sokkal 15 óra előtt 43,0950 rubelt ért egy euró. A dollár is drágult. Moszkvai idő szerint 10 órakor kilenc kopejkával volt több a tegnapi zárásnál: 32,40 rubel. Azóta is esik a rubel árfolyama a dollárhoz képest.

A Rosszijszkaja Gazeta című orosz kormánylapnak nyilatkozó szakértők a rubel gyengülését az orosz gazdasági fejlődés fékeződésére, a kőolaj világpiaci árának ingadozására és a nyári szabadságolások idejére megnőtt valutavásárlási kedvre vezetik vissza.

Szergej Szuvjerov orosz pénzügyi elemző előrejelzése szerint az euró az év végéig további egy rubellel drágulhat, a dollár

akár másfél rubellel is többet érhet majd. A kőolaj ára csökken és az Egyesült Államok költségvetési hiányának csökkenése miatt a dollár várhatóan erősödni fog.

A rubel május közepe óta gyengül. Az orosz Központi Bankban (jegybank) hétfőn bejelentették, hogy keddtől 0,25 százalékkal csökkentik az egyes hosszú távú refinanszírozási műveletek kamatlábait.

A Vedomosztyi című befolyásos orosz üzleti-politikai napilap keddi értékelése szerint Szergej Ignatyev, a jegybank hamarosan leköszönő elnöke elérte, hogy az igazgatótanács érintetlenül hagyja az alapkamatokat. Az újság szerint

Központi Bank pénzügypolitikájának puhítását, a kulcsfontosságú alapkamatok csökkentését Elvira Nabiullina, az Ignatyevet váltó új bankelnök, Putyin tanácsadója, volt gazdaságfejlesztési minisztere fogja végrehajtani.

Ezzel ellentétben Dmitrij Polevoj, az ING szakértője úgy vélte, tekintettel arra, hogy júliusban drágulnak a szolgáltatások, és az élelmiszer árak növekedése sem fékeződik komolyabban, az alapkamat valószínűleg nem változik. "Naibullina óvatos (állami) tisztviselőként vívta ki a megbecsülést, és aligha kezdi majd jegybankelnöki működését váratlan intézkedésekkel" - vélték a Credit Suisse elemzői.

Az infláció elleni küzdelem élharcosának tekintett Szergej Ignatyev június 19-én adja át a stafétabotot Nabiullinának az orosz jegybank élén eltöltött 11 év után.

Időközben a Kreml sajtószolgálata arról tájékoztatott, hogy az orosz államfő napokon belül javaslatokat vár Szergej Ignatyevtől és Dmitrij Medvegyev kormányfőtől a bankok adminisztratív terheinek csökkentésére, a hitelezők jogainak védelmére és a bankszektorban a konkurencia fejlesztésére. Mindez azt célozza, hogy olcsóbb hiteleket kaphassanak a reálgazdasági szektorban működő cégek.

www.rg.ru/2013/06/11/evro-site.html

http://www.vedomosti.ru/newspaper/article/467601/ignatev_ne_smyagchilsya

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!