Helyi gazdaság

2013.05.30. 13:56

Parragh László: jelentősen erősödött a köztestületi kamarai rendszer

Budapest, 2013. május 30., csütörtök (MTI) - Jelentősen erősödött a köztestületi kamarai rendszer az utóbbi időben - mondta Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) 30. küldöttgyűlésén csütörtökön, Budapesten.

Budapest, 2013. május 30., csütörtök (MTI) - Jelentősen erősödött a köztestületi kamarai rendszer az utóbbi időben - mondta Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) 30. küldöttgyűlésén csütörtökön, Budapesten.

Hozzátette: teljesül a legutóbbi országgyűlési választások előtt a Fidesszel kötött megállapodás, a kamara képviselői egyre aktívabban részt vehetnek a gazdaságra hatással lévő folyamatok alakításában.

A küldöttgyűlés elé terjesztett írásos beszámolóját kiegészítve Parragh László úgy értékelte, hogy a kötelező kamarai regisztráció fontos lépés a gazdaság átláthatóvá tételében.

Az MKIK elnöke hangsúlyozta, hogy a kamarai hozzájárulásból ingyenesen igénybe vehető szolgáltatásokat nyújtanak, és nem ebből a forrásból finanszírozzák a működést.

A köztestület előtt álló kihívások között említette Parragh László az agrárkamarával való korrekt együttműködés kialakítását, utalva arra, hogy az agrárkamarai törvény "leharapott" egy jelentős területet, az élelmiszeripari cégeket a kereskedelmi és iparkamarai rendszerből.

Az MKIK elnökének értékelése szerint sikerült megtalálni valamennyi munkaadói szervezettel az együttműködést a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács keretében.

A kereskedelmi és iparkamarák által működtetett választott bíróság és a békéltető testületek megőrizték hitelességüket, ez utóbbi stabil finanszírozása megoldódott, és növekedett elismertsége - emelte ki Parragh László.

A pénzügyi szolgáltatás területén "nagyra nőtt" a KAVOSZ Zrt., a válság ellenére bővül a termékköre, fontos szerepet játszik a kis- és középvállalkozások finanszírozásában, és aktívan közreműködik a pénzügyi folyamatok monitoringozásában, és nagyon kis lépés választja el a banki státusztól - mutatott rá az MKIK elnöke.

Parragh László hangsúlyozta, hogy a kereskedelmi és iparkamara egyre nagyobb szerepet játszik a kétoldalú gazdasági vegyesbizottságok működtetésében, az üzletember-delegációk szervezésében. A külgazdaság támogatását szolgálják az MKIK keretében működő vegyeskamarák, illetve a kétoldalú kapcsolatokat erősítő tagozatok.

A kamarai rendszer erősödését jelzi az is, hogy kialakult a kamarai kontroll a szakképzésben a gyakorlati képzés előtérbe kerülése érdekében, ugyanakkor a felnőttképzésnek és a felsőoktatásnak is jobban kellene igazodnia a munkaerő-piaci igényeihez - tette hozzá.

Az MKIK elnöke szólt arról is, hogy a kutatás-fejlesztés és innováció kérdésében a jövőben erőteljesebben hallatja majd a hangját a kamara. Álláspontjuk szerint az innováció és a kutatás-fejlesztés fogalmát el kell különíteni, az innovációt a gazdasági szereplők végezzék - tette hozzá.

Értékelésében Parragh László kitért arra, hogy az 2014-2020-as uniós források felhasználásának tervezésében a kamara aktívan részt vesz, és a fizikai elosztásba is be kívánnak kapcsolódni.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!