Helyi gazdaság

2013.02.06. 17:22

Külföldi lapok Magyarországról - Román sajtó a "zászlóháborúról", osztrák lap a forintárfolyamról

Bukarest, Bécs, 2013. február 6., szerda (MTI) - A vezető román lapok többsége szerdai számában beszámolt arról, hogy Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára a Székelyföldön dúló "zászlóháború" ellen emelt szót, az osztrák Wirtschaftsblatt pedig a forint-euró árfolyam mozgásáról közölt elemzést.

Bukarest, Bécs, 2013. február 6., szerda (MTI) - A vezető román lapok többsége szerdai számában beszámolt arról, hogy Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára a Székelyföldön dúló "zászlóháború" ellen emelt szót, az osztrák Wirtschaftsblatt pedig a forint-euró árfolyam mozgásáról közölt elemzést.A bukaresti lapok közül a kormányzó Szociálliberális Szövetség (USL) szócsövének számító Jurnalul National Magyarország arcátlan beavatkozása Románia belügyeibe - Budapest a székely zászlók visszahelyezését kéri címmel tudósít arról, hogy a Budafok-Tétény polgármesteri hivatalára kitűzték az "úgynevezett székely föld úgynevezett lobogóját". A lap közli: Németh Zsolt szimbolikus agressziónak tekinti azt, hogy a Hargita és Kovászna megyei prefektusok betiltották a székely zászlót.

A jobboldali Evenimentul Zilei kommentároktól mentes írásában előzményként felidézi, hogy január 27-én Sepsiszentgyörgyön ismeretlen tettesek meggyalázták azt a román zászlót, amellyel a prefektusi hivatal elől eltakarták a Székelyföld feliratú óriásplakátot.

A kormánnyal és ellenzékkel egyaránt kritikus Gandul Budapest példátlan válasza arra, hogy Románia szimbolikus agressziót követett volna el a magyarok ellen című írásában a magyar külügyi államtitkárnak azt a szolidaritási felhívását helyezi előtérbe, amellyel valamennyi magyarországi polgármestert a székely zászló kitűzésére buzdította. A lap emlékeztet arra, hogy az új Kovászna megyei prefektus múlt heti beiktatásán a Székelyföld zászlaját eltávolították az ünnepség helyszínéül szolgáló teremből.

A többnyire kiegyensúlyozott Adevarul A magyar kormány a székely zászló kitűzését akarja és Hargita és Kovászna autonómiáját támogatja című írásában arra figyelmeztet: a székely zászló körüli botrány európai problémává válhat. A lap Tamás Sándor Kovászna megyei önkormányzati elnök nyilatkozatát idézi, aki kilátásba helyezte, hogy az európai kormányok figyelmét is felhívják az erdélyi magyarok gondjaira.

Az erdélyi Krónika című napilap Borbély Lászlót, a bukaresti képviselőház külügyi bizottságának elnökét, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) politikai alelnökét szólaltatta meg az ügyben. „Magyarország alkotmányos kötelessége, hogy szót emeljen, ha a határon túli magyarok jogai csorbulnak, ha legitim igényeiket megtagadják. Évek óta zajlik a hercehurca, bár a magyar közösségnek jogos követelése, hogy szimbólumait használhassa, az RMDSZ folyamatosan küzd, végzi a feladatát, ám minden támogatás jól jön” – mondta Borbély László.

Az RMDSZ-es politikus szerint az lenne a leghatékonyabb, ha Magyarország Külügyminisztériuma, Németh Zsolt államtitkár a két ország közötti hivatalos együttműködés keretében – például a vegyes bizottságokban – a romániai felelős tisztségviselőknek is elmondaná, hogy a magyar kormány nem ért egyet azzal, ha megtiltják a sajátos nemzeti szimbólumok használatát, vagy ha a magyar kisebbség jogai sérülnek. „Minden alkalmat meg kell ragadni, hogy közösen kiálljunk a jogainkért” – mondta Borbély László az erdélyi Krónikának.

Az osztrák Wirtschaftsblatt szerdai árfolyamelemzésében azt írta, hogy a forint és az euró egymáshoz viszonyított árfolyamát az elmúlt években folyamatos fel-le mozgás jellemezte. Az, hogy nem mutatható ki egyértelmű tendencia, egyrészről az euró sokat emlegetett gyengeségére, másrészről arra vezethető vissza, hogy Magyarország már hosszabb ideje a gazdasági túlélésért küzd - írta a lap. Orbán Viktor Fidesz-elnök, aki miniszterelnökségének 2010-es kezdete óta "mindent kimozdított a helyéről", a recesszió ellenére "a forradalmár szerepében tetszeleg" a cikkíró szerint. A Nemzetközi Valutalappal (IMF) való tárgyalások újabb megszakítása mindenesetre nem fog álmatlan éjszakákat okozni Orbán számára, ugyanis a híradások szerint a kötvénypiacokról akarja finanszírozni magát Magyarország - írta. A forint eközben a saját útját járja - jegyezte meg. Exportorientált országként, amelyben jelenleg éppen az autóipar mutat fel növekedést, egy gyenge fizetőeszköz amúgy is kedvező Magyarországnak a lap szerint.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!