Helyi gazdaság

2013.02.13. 09:11

Dollárkötvény - 3,25 milliárdos kibocsátás

London, 2013. február 12., kedd (MTI/Reuters) - Magyarország 3,25 milliárd dollár értékben bocsátott ki devizakötvényt öt- és tízéves lejárattal - közölte kedden az IFR pénzügyi adatszolgáltatóra hivatkozva a Reuters hírügynökség.

London, 2013. február 12., kedd (MTI/Reuters) - Magyarország 3,25 milliárd dollár értékben bocsátott ki devizakötvényt öt- és tízéves lejárattal - közölte kedden az IFR pénzügyi adatszolgáltatóra hivatkozva a Reuters hírügynökség.

Ötéves lejáratú kötvényt 1,25 milliárd dollár értékben bocsátott ki Magyarország 335 bázispont prémiummal a megfelelő amerikai benchmark kötvény felett, 10 bázisponttal kisebb prémiummal az eredeti 345 bázispontnál.

Tízéves lejáratú kötvényt 2 milliárd dollár értékben bocsátott ki Magyarország 345 bázispont prémiummal a megfelelő amerikai benchmark kötvény hozama felett, szintén 10 bázisponttal alacsonyabb prémiummal az eredeti szint alatt.

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) Zrt. kedden közölte, hogy mandátumot adott a BNP Paribas, a Citigroup, a Deutsche Bank és a Goldman Sachs pénzintézeteknek egy amerikai dollárban denominált benchmark kötvény kibocsátás megszervezésére Magyarország számára. Az ÁKK a kibocsátásról egyéb részletet kora délután nem hozott nyilvánosságra.

A hír, hogy Magyarország dollárkötvény-kibocsátási szándékot jelentett be az amerikai értékpapír felügyeletnek (SEC) hétfőn, közép-európai idő szerint kedd hajnalban került nyilvánosságra.

A piacok számítottak a kötvénykibocsátásra, az elmúlt néhány hétben az Egyesült Államokban és Európában tartott magyar befektetői roadshow után.

A piacon legalább 2 milliárd dollár értékű, 5-10 éves futamidejű kötvénykibocsátást vártak, 5,25-5,50 százalék közötti hozamszint mellett.

A magyar hatóságok és a befektetők közötti találkozók február elején fejeződtek be, miután az ÁKK január közepén bejelentette, hogy több pénzintézetet is felkért kötvénypiaci befektetői találkozók megszervezésére Európában és az Egyesült Államokban.

Az ÁKK által decemberben közzétett, ez évre vonatkozó kibocsátási terv szerint az idén 5,1 milliárd eurónyi devizaadósság jár le, amelyet 4-4,5 milliárd eurós devizakibocsátással, illetve a lakossági eurókötvény (PEMÁK) 400 millió eurós és a nemzetközi pénzügyi szervezetektől kapott további 400 millió eurós forrásbevonással kíván finanszírozni.

Az ÁKK azonban január közepén jelezte, hogy új sorozatot indít a PEMÁK lakossági eurókötvényből, mivel az értékesítés már elérte az 1 milliárd eurót. Az adósságkezelő akkor hangsúlyozta, hogy a PEMÁK kibocsátása és sikeres értékesítése nem helyettesíti a nemzetközi tőkepiacon történő megjelenést.

A szervezet jelezte, a tőkepiaci kibocsátások időzítését és devizanemét a piaci helyzet alapján határozza meg.

- MTI - 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!