boon.hu video

2024.05.22. 14:00

Élelmiszeripari tudásközpont létesülhet Szerencsen - fotók, videó

Sajtótájékoztatót tartottak szerda délelőtt a Szerencsi Szakképzési Centrumban, ahol kiderült, hogy a városban hozzák létre Kelet-Magyarország egyetlen ágazati tudásközpontját.

Galambos Eszter

A csokoládégyártás mindenki számára érdekes folyamat

Fotó: Vajda János

Dr. Koncz Zsófia az Energiaügyi Minisztérium miniszterhelyettese, országgyűlési képviselő nyitó gondolataiban kiemelte, hogy Szerencs kiemelkedő helyet foglalt el évszázadok óta az élelmiszeriparban, és különösen nagy jelentőséggel bír a szerencsi csokoládégyártás. Az országban egyedülálló módon ebben a városban a Szerencsi Szakképzési Centrumban indult el az édességkészítő szakképzés, aminek a célja, hogy a csokoládéval kapcsolatos tudást átadja a fiataloknak. Hozzátette, lassan egy éve folyik a munka azért, hogy a régión belül Szerencsen jöjjön létre egy országos illetékességű élelmiszeripari tudásközpont, kiemelt hangsúllyal az édességiparra. Öt darab ilyen tudásközpont jön majd létre az országon belül és Kelet-Magyarországon ez lesz az egyetlen. Ennek a projektnek az irányítója a Szerencsi Szakképzési Centrum lesz, együttműködve egyetemekkel és vállalkozásokkal. Cél az, hogy egy olyan helyszínt biztosítsanak a fiataloknak, ami lehetőséget ad arra, hogy az élelmiszeripar, illetve azon belül az édességipar kiemelt hangsúlyt kapjon.

A cél, hogy mindenki tudjon egyet előrébb lépni


Dr. Hankó Balázs a Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára megköszönte azt az áldozatos munkát, amivel a szakemberek Szerencsen és környékén a fiataloknak jövőt és lehetőségeket mutatnak ahhoz, hogy kiváló mesteremberek legyenek. Beszédében kiemelte, hogy a megújult szakképzés lényege úgy fogalmazható meg, hogy mindenki tudjon egyet előrébb lépni, legyen szakmája, legyen olyan hivatása, mestersége, amiben jól érzi magát, amivel jól tud keresni.

A magyar szakképzés az utóbbi időben szintet lépett, hiszen elmondható, hogy Európában már a második helyen van. Az államtitkár hangsúlyozta, szükséges, hogy a szakképzés megújulva, ám a tradíciókhoz ragaszkodva épüljön tovább, az ágazati tudásközpontoknak a koncepciója pontosan ezt foglalja magában. Ez a koncepció összekapcsolja a szakképzést a felsőoktatással és az adott térség meghatározó gazdasági szereplőivel.

Kiemelte, hogy a szerencsi édességipar egy olyan brand, ami nemcsak Szerencset, hanem az egész nemzetünket azonosítja, ezért fontos ennek a további erősítése. Örömteli tendencia, hogy már tízből hatan a szakképzést választják. Elmondható tehát, hogy jó együttállás az, hogy a szakképzés egyszerre ad szakmát három év alatt, technikusi végezettséget öt év alatt, majd egyetemre is mehet tovább, aki szeretne. Jelenleg huszonhárom milliárd forint pályázati forrás áll rendelkezésre, hogy a hátrányos helyzetűek esetében minél több diákot közelítsenek a szakma megszerzéséhez, így a „Dobbantó” programmal vagy „Műhelyiskola” programmal kaphatnak szakmát, szakképesítést. Jelenleg ezerkilencszáz résztvevő van ezekben a programokban, de a cél, hogy a számuk húszezerre bővüljön.

A program végén a résztvevők látogatást tettek a Szerencsi Bonbon Kft. üzemében, ahol megkóstolhatták a tradicionális szerencsi csokoládét.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában