Helyi gazdaság

2013.02.04. 13:02

Decemberben csökkentek az euróövezeti ipari termelői árak

Budapest, 2013. február 4., hétfő (MTI) - Csökkentek decemberben az előző havihoz képest az ipari termelői árak mind az euróövezetben, mind pedig az EU-ban - közölte hétfőn az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat.

Budapest, 2013. február 4., hétfő (MTI) - Csökkentek decemberben az előző havihoz képest az ipari termelői árak mind az euróövezetben, mind pedig az EU-ban - közölte hétfőn az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat.Tavaly decemberben a novemberihez képest 0,2 százalékkal csökkentek az ipari termelői árak mind a 17 tagú euróövezetben, mind a 27 tagú EU-ban.

Novemberben szintén mindkét régióban 0,2 százalékos volt a csökkenés mértéke az előző havihoz képest.

Decemberben 2011 decemberéhez képest az euróövezetben 2,1 százalékkal, az EU-ban pedig 1,9 százalékkal emelkedtek az ipari termelői árak.

Éves átlagban 2012-ben 2011-hez képest az euróövezetben 2,6 százalékkal, az EU-ban 2,7 százalékkal nőttek az ipari termelői árak.

Decemberben az előző havihoz képest Belgium, Svédország (mindkettő +1,2 százalék) és Finnország (+0,2 százalék) kivételével az unió összes tagállamában - ahonnan adatok rendelkezésre állnak - csökkentek a termelői árak. A legnagyobb mértékben Bulgáriában (1,0 százalék), Dániában (0,8 százalék), Cipruson (0,7 százalék) és Ausztriában (0,6 százalék).

Éves összevetésben a legnagyobb mértékben Belgiumban (6,4 százalék), Bulgáriában (5,4 százalék), és Dániában (4,9 százalék) emelkedtek a termelői árak decemberben. A legalacsonyabb növekedés Ausztriában (0,1 százalék), Svédországban (0,4 százalék) és Lengyelországban (0,6 százalék) volt.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!