Helyi gazdaság

2013.01.28. 13:58

Megszorítás helyett a gazdasági növekedést támogatja az új cseh köztársasági elnök

Budapest, 2013. január 28., hétfő (MTI) - Milos Zeman, a Cseh Köztársaság hétvégén megválasztott új elnöke szembehelyezkedik a cseh kormány megszorító gazdaságpolitikájával és a gazdasági növekedést támogató tagokat fog kijelölni a jegybank monetáris tanácsába - írja a Bloomberg pénzügyi hírportál.

Budapest, 2013. január 28., hétfő (MTI) - Milos Zeman, a Cseh Köztársaság hétvégén megválasztott új elnöke szembehelyezkedik a cseh kormány megszorító gazdaságpolitikájával és a gazdasági növekedést támogató tagokat fog kijelölni a jegybank monetáris tanácsába - írja a Bloomberg pénzügyi hírportál.

A cseh gazdaság 2009 óta már a második recesszióval küszködik. A gazdasági növekedés a gyengülő belső fogyasztáson feneklett meg, miután a kormány kiadáscsökkentésekkel, a beruházások visszafogásával és adóemeléssel látott neki a költségvetési hiány lefaragásának.

A kormány az adósságszolgálati költségek csökkentésével indokolja megszorító politikáját. Az ötéves államkötvény hozama 172 bázisponttal csökkent 2012-ben és december végén 0,66 százalékon történelmi mélypontot ért el.

Milos Zeman választási kampányában az állami beruházások növelése, a magán-nyugdíjpénztári második pillérre támaszkodó nyugdíjrendszer felszámolása és a gazdasági növekedést támogató monetáris politika folytatása mellett érvelt. Közölte, hogy olyan jegybanki monetáris tagokat áll szándékában kijelölni, akik nem kizárólag inflációs és árfolyam-stabilitási célokat követnek monetáris politikájukkal, hanem támogatnak egy gazdaságösztönző politikát.

Milos Zeman a megválasztása utáni első tévéinterjújában már meg is támadta a Petr Necas kisebbségi kormányát és idő előtti választások kiírásának szükségességét vetette fel. Az új köztársasági elnök márciusban lép hivatalába.

A Cseh Köztársaságban, ahol a parlamenti választások általában nem szokták valamely párt abszolút győzelmét hozni, a köztárssági elnök választja ki azt a személyt, akit kormányalakításra kér fel. Az elnöknek jogában áll befolyásolni a monetáris politikát is, mivel egymaga jelöli ki a monetáris tanács tagjait.

Petr Necas hárompárti koalíciója tavaly veszítette el abszolút többségét és azóta független törvényhozók támogatásával működik, segítségükkel vitte át a parlamenten a megszorító intézkedéseket és élte túl a bizalmatlansági indítványokat. A megszorító intézkedések azonban aláásták a kormány népszerűségét és a legfrissebb közvélemény kutatások szerint egy mostani választásból a CSSD szociáldemokrata párt kerülne ki győztesen.

A CSSD "árnyék pénzügyminisztere" Jan Mladek, a Bloomberg hírügynökségnek a napokban adott interjúban közölte, hogy pártja a magyar példát követve a lakosság válláról a nagyvállalatokra helyezné át az adóterheket a gazdasági fellendülés megindítása érdekében és a pénzügyi konszolidáció keretében eltörölné azt a törvényt, amely lehetővé teszi az adófizetőknek, hogy társadalombiztosítási befizetéseik egy részét privát számlákra irányítsák át.

- MTI -  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!