Helyi gazdaság

2013.01.10. 14:12

Idén is aszály fenyeget?

Budapest - A tavalyihoz hasonló száraz időjárást progniosztizálnak a nemzetközi meteorológiai előrejelzők.

Budapest - A tavalyihoz hasonló száraz időjárást progniosztizálnak a nemzetközi meteorológiai előrejelzők.Külföldi meteorológiai intézetek és nemzetközi szervezetek előrejelzései szerint az átlagosnál melegebb időjárás várható 2013-ban, és tavasztól ismét csapadékhiány jelentkezhet a Kárpát-medencében. Összesen hét nemzetközi és külföldi meteorológiai szolgálat szezonális előrejelzéseit vetette össze az Esőtánc meteorológiai portál, hogy kiderüljön milyen lesz az elkövetkező hat hónap időjárásának jellege.

Fokozatosan erősödik

Januártól, egészen a nyár kezdetéig az átlagosnál melegebb időjárásra kell számítani, a modellek többsége átlagosnak megfelelő, illetve annál kissé melegebb időjárást vár. Csapadék tekintetében a téli hónapok még átlag körüli, esetleg annál kissé több csapadékot adhatnak, ám a hónapok előrehaladtával folyamatosan erősödik a szárazság, és míg a tavasz eleje csak az átlagosnál kissé kevesebb csapadékot hozhat, addig a tavasz végén és a nyár elején tovább erősödhet a csapadékhiány. A modellekben a téli hónapokra vonatkozóan erősebb a bizonytalanság, a tavaszra egyre határozottabban jelzik az aszályra vonatkozó tendenciákat.

Tehát ha lesz is csapadékhiány, talán kevéssé lesz markáns, mint az elmúlt években, és ha nem is túlkedvező, de elviselhető lesz 2013 időjárása a mezőgazdaság számára. Érdemes azonban tudni, hogy a szezonális előrejelzések megbízhatósága igen alacsony, így gazdasági döntéseket nem szabad alapozni rájuk, azonban érdemes szem előtt tartani, ha érdeklődünk a hosszú távú időjárás iránt.

Némi reménysugár

Az elmúlt évek aszályait a szezonális modellek igen jól jelezték előre, ám ez adhat némi reménysugarat is a mezőgazdaság számára, hiszen a korábbi években a mostaninál erősebb aszállyal számoltak. A most előre jelzett csapadékhiány az elmúlt két évhez viszonyítva gyengébbnek ígérkezik.

ÉM-SZB


Az előrejelzések értelmezése

– A szezonális előrejelzések eltérnek a napi előrejelzésektől és valószínűségekről beszélnek, azaz, hogy egy átlagosnál melegebb, vagy hidegebb időszaknak milyen a valószínűsége. Másik jellegzetesség, hogy nem konkrét értékeket jelez előre, hanem az átlagtól való eltérést, tehát hogy melegebb, vagy hidegebb illetve csapadékosabb vagy szárazabb időszakra számíthatunk. A szezonális előrejelzések megbízhatósága a rövidtávú időjárás előrejelzésekhez képest alacsony, de például a modellek jól jelezték előre a 2011-es év aszályos őszét, és a 2012-es év nyári aszályát.

– A hosszútávú vagy szezonális előrejelzés alapvetően eltér a rövid távú időjárás-előrejelzéstől. Alapja, hogy olyan jelenségekből indul ki, amelyek nagyban befolyásolják az időjárást, és de lassabban változnak, mint a többi időjárási elem, és éppen ezért változásuk hosszú időtávra is megbízhatóan előrejelezhető.

– A szezonális előrejelzéseknél a legnagyobb jelentősége a tengerfelszín hőmérsékletének van, amely igen lassan változik és akár 6 hónapra is előrejelezhető. A tengerfelszín hőmérséklete és a szezonális időjárás között a trópusokon a legerősebb az összefüggés, de ha gyengébben is, de egész Földünkre érvényes ez az összefüggés. Hasonlóan fontos a hótakaróval fedett területek nagysága is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!