Helyi gazdaság

2012.12.05. 08:24

A kormány átcsoportosított az idei büdzsében kulturális célokra

Budapest, 2012. december 4., kedd (MTI) - Mintegy 355 millió forint tárcák közötti átcsoportosításáról határozott a kormány az idei költségvetésben a megyei levéltáraknak a Magyar Országos Levéltárba olvadásával összefüggésben. A rendkívüli kormányzati intézkedések tartalékából a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál 46 millió forintot kap.

Budapest, 2012. december 4., kedd (MTI) - Mintegy 355 millió forint tárcák közötti átcsoportosításáról határozott a kormány az idei költségvetésben a megyei levéltáraknak a Magyar Országos Levéltárba olvadásával összefüggésben. A rendkívüli kormányzati intézkedések tartalékából a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál 46 millió forintot kap.A Magyar Közlöny legfrissebb számában megjelent kormányhatározat a megyei levéltáraknak a Magyar Országos Levéltárba olvadásával összefüggésben mintegy 355 millió forint tartós költségvetési átcsoportosításáról rendelkezik a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium és az Emberi Erőforrások Minisztériuma fejezetek között, az előbbi terhére.

Október 1-jén lépett hatályba a levéltári törvény módosítása, amellyel a megyei levéltárak beolvadnak a jövőben Magyar Nemzeti Levéltár néven működő Magyar Országos Levéltárba, és annak megyei szintű szervezeti egységei lesznek. A megyei levéltárak intézményi önállósága a módosítás által megszűnik, a közfeladat-ellátás tartalmi elemei azonban nem változnak.

A kormány határozott arról is, hogy a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál megrendezését a rendkívüli kormányzati intézkedésekre szolgáló tartalékból 46 millió forinttal támogatják, a 2012-es költségvetés Emberi Erőforrások Minisztériuma fejezet javára.

A megyei múzeumi szervezetek állami fenntartásban maradó tagintézményeiről is megjelent egy kormányhatározat a Magyar Közlönyben: az állami tulajdonba és fenntartásba került megyei múzeumi szervezetek tagintézményei közül 2012. december 30-tól a Mátra Múzeum (Gyöngyös), valamint a Bakonyi Természettudományi Múzeum (Zirc) a Magyar Természettudományi Múzeum; a Széchenyi István Emlékkiállítás (Nagycenk), a Vay Ádám Muzeális Gyűjtemény (Vaja), a Báthori István Múzeum (Nyírbátor), a Palóc Múzeum (Balassagyarmat), Villa Romana Baláca – Római kori villagazdaság és romkert (Nemesvámos), valamint a Vésztő-Mágor Történelmi Emlékhely és Csolt Monostor – Középkori Romkert (Vésztő) a Magyar Nemzeti Múzeum; a Magyar Nyelv Múzeuma (Sátoraljaújhely–Széphalom) és a Kazinczy Ferenc Múzeum (Sátoraljaújhely) a Petőfi Irodalmi Múzeum; a Pákozd-Sukorói Csata Emlékkiállítás (Pákozd) a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum; a Zichy Mihály Emlékház (Zala) a Szépművészeti Múzeum; a Szabadtéri Néprajzi Gyűjtemény (Szenna) pedig a Szabadtéri Néprajzi Múzeum szervezetében működjön tovább.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!