Helyi gazdaság

2012.11.05. 18:24

NGM: Magyarország éllovas az államadósság csökkentésében

Budapest, 2012. november 5., hétfő (MTI) - Az elmúlt két évben Magyarország államadóssága csökkent, miközben az Európai Unió országaiban a mutató emelkedett, a GDP-hez viszonyított 77,7 százalékos államadósság-rátával az unió középmezőnyébe tartozik az ország - olvasható a Nemzetgazdasági Minisztérium elemzésében, amelyet hétfőn juttatott el az MTI-hez.

Budapest, 2012. november 5., hétfő (MTI) - Az elmúlt két évben Magyarország államadóssága csökkent, miközben az Európai Unió országaiban a mutató emelkedett, a GDP-hez viszonyított 77,7 százalékos államadósság-rátával az unió középmezőnyébe tartozik az ország - olvasható a Nemzetgazdasági Minisztérium elemzésében, amelyet hétfőn juttatott el az MTI-hez.

A tárca szerint a magyar államadósság fenntarthatóságába vetett bizalom jele, hogy mind a külföldiek, mind a hazai háztartási szektor által tartott állampapírok mennyisége rekordokat dönt.

Az elemzés hangsúlyozza, hogy a kormányzati törekvésekkel összhangban a várakozások szerint a költségvetés hiánya alacsony maradhat az idén és a következő években is, így a hazai adósságmutató további csökkenése várható, és Magyarország fenntartható pályára kerül.

A magyar államadósság 2012 második negyedévének végén a GDP 77,7 százalékát tette ki, az adósság 2010 első negyedévéhez képest 4,2 százalékponttal, az előző év azonos negyedévéhez viszonyítva 0,2 százalékponttal és a legutóbbi negyedévhez képest is 1,3 százalékponttal csökkent. Eközben az egész unió átlagát tekintve nőtt az adósság, az említett időszakokhoz viszonyítva rendre 8,2, 3,7, valamint 1,5 százalékponttal.

Magyarország a 77,7 százalékos adósságrátával az EU középmezőnyében tartózkodik, elmarad a teljes uniót számba vevő 84,9 százalékos és az eurózóna 90 százalékos értékétől, a visegrádi országok között az első helyen áll. A legeladósodottabb országok az unióban: Görögország 144,3 százalékkal, Olaszország 126,1 százalékkal, Portugália 117,5 százalékkal. A legkevésbé eladósodottak: Észtország 7,3 százalékos, Bulgária 16,5 százalékos és Luxemburg 20,9 százalékos GDP-hez viszonyított államadóssággal.

A magyar államadósság az Eurostat adatai alapján 2012 második negyedévének végén 77,035 milliárd eurót, 22 168,5 milliárd forintot tett ki. Az államadósság jelentős hányada devizában denominált, így az árfolyamváltozás nagymértékben hat az adósság nagyságára.

A visegrádi országok közül Magyarországon a legnagyobb a devizaadósság aránya. A teljes adósságon belül eléri a 42 százalékot, míg Lengyelországban 32 százalék, Csehországban 16 százalék, Szlovákiában pedig elhanyagolható, mivel ott az euró a fizetőeszköz, így nem volt szükség más devizában történő hitelfelvételre. A devizában denominált adósság magas aránya miatt továbbra is jelentős Magyarország külső sérülékenysége.

A devizaadósság 51 százaléka euróban denominált, 19 százalék a dollár és ugyancsak 19 százalék az SDR (Special Drawing Rights - speciális lehívási jogok) aránya, a többi angol fontból, japán jenből és svájci frankból tevődik össze.

A forint állampapírok legnagyobb részben, 39 százalékban a külföldiek tulajdonában voltak 2012 augusztusában, második helyen álltak a bankok és szakosított hitelintézetek 29 százalékkal, körülbelül 15 százalékban részesedtek a biztosítók és nyugdíjpénztárak, a többi tulajdonosi szektor részesedése nem érte el a 10 százalékot.

A magyar államadósság külföldi kitettségét vizsgálva megállapítható, hogy 2010 óta folyamatosan növekszik a külföldiek által tartott magyar állampapírok állománya, 2012-ben is jelentősen, 28 százalékban emelkedett a volumen. A külföldiek által tartott papírok átlagos hátralévő futamideje 2012-ben átlagosan 4 évre csökkent a 2011-es átlagos 5 évről.

Az elmúlt két évben fokozatosan emelkedett a háztartások kezében lévő teljes állampapír állomány, 2012 elejétől pedig gyorsuló ütemű bővülés volt tapasztalható. A háztartások által tartott teljes állampapír állomány a 2012 januárjában meglévő 745,7 milliárd forintról, 278 milliárd forintos, 37 százalékos növekedéssel augusztus végére 1023 milliárd forintot ért el.

Ezzel párhuzamosan a központi kormányzat által kibocsátott, hitelviszonyt megtestesítő értékpapírokon belül is emelkedett a háztartások állománya az év eleji 5 százalékról 6,1 százalékra, ami pozitív folyamat mind a háztartások, mind a nemzetgazdaság számára - olvasható az NGM közleményében.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!