Helyi gazdaság

2012.10.01. 16:44

Rekordmagas volt az üzemanyagár szeptemberben Németországban

Berlin, 2012. október 1., hétfő (MTI) - Németországban az üzemanyag havi átlagára minden korábbinál magasabbra emelkedett szeptemberben.

Berlin, 2012. október 1., hétfő (MTI) - Németországban az üzemanyag havi átlagára minden korábbinál magasabbra emelkedett szeptemberben.

Az ADAC német autóklub hétfőn közölt statisztikája szerint a benzin átlagosan 1,671 euróba (475,91 forint) került literenként az utóbbi harminc napon, ami 1,5 centtel meghaladja az augusztusban regisztrált előző csúcsot. A dízel literjéért 1,524 eurót kellett fizetni, ami 0,2 centes emelkedés a márciusban mért rekordhoz képest.

Az autóklub szerint az árakat befolyásoló fő tényezők alapján az új csúcsra emelkedő árszínvonal helyett csökkenés lett volna indokolt, hiszen a nyersolaj világpiaci ára kedvezően alakult, az euró pedig erősödött a dollárhoz képest. A drágulás így kizárólag annak a következménye, hogy a forgalmazók szeptemberben "mélyen az autósok zsebébe nyúltak" - áll az ADAC közleményében.

Az év háromnegyedében végbement folyamatok alapján úgy tűnik, hogy 2012-ben az éves árszínvonal is rekordot dönt - vélik a szervezet szakértői. A január-szeptemberi időszakban a benzin átlagára 1,610 euró volt, 8,8 centtel meghaladva a 2011-ben beállított éves csúcsot, míg a dízelért literenként átlagosan 1,477 eurót kértek, ami 6,6 centes emelkedés a 2011 egészében regisztrált átlagos árszínvonalhoz képest - áll a szervezet kimutatásában.

Az ADAC már augusztusban is kifogásolta, hogy az árképzés elszakad a világpiaci folyamatoktól. A literenkénti benzinár például a január-júliusi időszakban 11,3 centtel emelkedett, amiből csupán 6,6 cent értékű emelkedés írható az olajár és a dollár/euró árfolyam változására, vagyis a forgalmazók literenként 4,7 centet "lenyeltek".

Hasonló folyamat figyelhető meg a jellemzően olcsóbb üzemanyagfajta, a dízel árának alakulásában is, Németország azonban még így is kedvezőbb helyzetben van, mint például Olaszország, ahol a dízel literenkénti ára augusztusban meghaladta a 2 eurós határt.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!