Helyi gazdaság

2012.07.13. 18:37

Londoni elemzők: a gyorsuló kelet-európai infláció nem akadálya a kamatcsökkentéseknek

London, 2012. július 13., péntek (MTI) - A felzárkózó európai térség gazdaságaiban gyorsult ugyan az infláció az elmúlt hónapban, ezt azonban jórészt időleges hatások okozták, és a maginflációs szinten mutatkozó nyomás továbbra is gyenge, így a célszintek feletti, teljes kosárra számolt inflációs ráták önmagukban nem jelentenek komoly kamatcsökkentési akadályt a térségi jegybankok számára - vélekedtek pénteki helyzetértékelésükben londoni felzárkózó piaci elemzők.

London, 2012. július 13., péntek (MTI) - A felzárkózó európai térség gazdaságaiban gyorsult ugyan az infláció az elmúlt hónapban, ezt azonban jórészt időleges hatások okozták, és a maginflációs szinten mutatkozó nyomás továbbra is gyenge, így a célszintek feletti, teljes kosárra számolt inflációs ráták önmagukban nem jelentenek komoly kamatcsökkentési akadályt a térségi jegybankok számára - vélekedtek pénteki helyzetértékelésükben londoni felzárkózó piaci elemzők.

Az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőcég, a Capital Economics közgazdászai a közép- és kelet-európai térség ezen a héten közzétett júniusi inflációs számsorai alapján összeállított elemzésükben felidézik, hogy az infláció Lengyelországban emelkedett a legmeredekebben júniusban: a tizenkét havi lengyel inflációs ráta 4,3 százalék volt a májusban mért 3,6 százalék után. Csehországban 3,2 százalékról 3,5 százalékra, Magyarországon 5,3 százalékról 5,6 százalékra gyorsult az éves összevetésű infláció az elmúlt hónapban.

A Capital Economics elemzői szerint jóllehet az infláció gyorsulása "az utolsó dolog, amire most a felzárkózó Európának szüksége van", a "jó hír" azonban az, hogy a jelenség minden bizonnyal átmeneti. A múlt havi gyorsulás zömét ugyanis az élelmiszerkomponens esetében belépő negatív éves bázishatás okozta, mivel a térségi élelmiszerárak tavaly júniusban "szokatlanul meredeken" zuhantak, valószínűleg a súlyos megbetegedéseket okozó nyugat-európai kólifertőzések keltette akkori fogyasztói riadalom miatt.

Lengyelországban emellett az idei labdarúgó Európa-bajnokság is hozzájárult az élelmiszerárak múlt havi növekedéséhez.

A torna által az élelmiszerinflációra gyakorolt pontos hatást "nehéz kibogozni", de annak alapján, hogy a lengyel és a magyar élelmiszerárak egymással rendszerint szoros szinkronban mozognak, a júniusban tapasztalt széttartásból az számítható ki, hogy az Euro-2012 hozzávetőleg 0,4 százalékpontot adott hozzá a tizenkét havi lengyel inflációs rátához - áll a Capital Economics pénteki londoni elemzésében.

A ház előrejelzése szerint ezeknek az átmeneti felhajtóerőknek a várható elenyészése mellett az energiahordozók árinflációjának enyhülése is segíti majd a térségi inflációs ütemek lassulását a következő hónapokban.

A Capital Economics közgazdászai szerint már az is érezhetően átszűrődik a felzárkózó európai gazdaságok inflációs ütemeibe, hogy a nyersolaj világpiaci ára az áprilisi 120 dolláros hordónkénti átlagról mára 100 dollár környékéig süllyedt.

A cég elemzői közölték: saját előrejelzésük az, hogy a nyersolajárak még az idén 85 dollárig esnek tovább, de még ha a jelenlegi szinten maradnának, a közép- és kelet-európai energia-árinfláció akkor is jelentősen enyhülne az év hátralévő szakaszában.

Mindezek alapján a Capital Economics szakértői arra a következtetésre jutottak pénteki elemzésükben, hogy bár a térségben a célszintek felett járnak a teljes kosárra számolt inflációs ütemek, ez azonban önmagában nem akadálya a pénzügypolitikai lazításnak.

Hasonlóan vélekedtek Magyarország esetében más nagy londoni házak is, amelyek a héten ismertetett júniusi magyar inflációs adatsor utáni kommentárjaikban egyöntetűen azt jósolták, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) további kamatpályáját nem az infláció, hanem a kockázati környezet fogja meghatározni.

Az adatismertetés utáni értékelésükben a JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni elemzőrészlegének közgazdászai közölték: fenntartják azt a véleményüket, hogy az MNB monetáris tanácsa a pénzügypolitikai enyhítéssel megvárja a forinteszközöket terhelő kockázati felárak tartós csökkenését. A ház szerint azonban ennek bekövetkezése valószínűtlen az IMF/EU-megállapodás megkötése előtt.

A cég alapeseti előrejelzése jelenleg az, hogy az első MNB-kamatcsökkentés októberben lesz, és a magyar jegybank összesen 1,00 százalékponttal csökkenti jelenleg 7,00 százalékos alapkamatát. A JP Morgan londoni közgazdászai azzal számolnak, hogy az MNB-alapkamat 2012 végéig 6,50 százalékra, 2013 végéig 6,00 százalékra csökken.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!