Helyi gazdaság

2012.07.04. 07:50

Költségvetés - Többletforrásokat kér az agrárágazatnak a mezőgazdasági bizottság

Budapest, 2012. július 3., kedd (MTI) - Az Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága összesen 1,568 milliárd forint többletforrást szeretne szerezni a 2013-as költségvetési törvényhez benyújtott négy módosító javaslatával, amelyek egyebek mellett a tanyafejlesztési programnak és a Nemzeti Földalapkezelő Szervezetnek (NFA) juttatnának több pénzt a tervezettnél.

Budapest, 2012. július 3., kedd (MTI) - Az Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága összesen 1,568 milliárd forint többletforrást szeretne szerezni a 2013-as költségvetési törvényhez benyújtott négy módosító javaslatával, amelyek egyebek mellett a tanyafejlesztési programnak és a Nemzeti Földalapkezelő Szervezetnek (NFA) juttatnának több pénzt a tervezettnél.

A Font Sándor (Fidesz) bizottsági elnök által jegyzett módosító javaslatok egyike 500 millió forinttal megnövelné a tanyafejlesztési program támogatását, amely így 1,940 milliárd forintra nőne, s ehhez a gazdasági társaságok által ellátott kulturális feladatok támogatását csökkentené ugyanennyivel, amely az Emberi Erőforrások Minisztériumához (Emmi) tartozik.

"Hazánk különleges és kiemelten értékes tanyarendszere, tanyai gazdálkodása és szellemisége a magyar nemzeti örökség részét is képezi. Támogatása, fejlesztése ezért kiemelten fontos nemzeti érdekünk" - szól az indoklás. A többlettámogatás lehetővé tenné a program további területi kiszélesítését, amire széles körű igény van.

A költségvetésben első ízben 2011-ben szereplő tanyafejlesztési programra már az első évben több mint 2,5 milliárd forint támogatási igényt nyújtottak be, több mint másfélszeresét a költségvetésben előirányzott összegnek. Tavaly 206 alföldi tanyás településről lehetett támogatási igényt benyújtani, az idén 240 település vehet részt a programban.

Egy másik módosító javaslat a Nemzeti Környezetügyi Intézet (Neki) létszámát 18 fővel növelné, ehhez 377,9 millió forint többlettámogatást biztosítana, a módosított előirányzat így 12,4 milliárd forint lenne. Ehhez a Budapest Környéki Törvényszék épületének rekonstrukciójától vonnák el a szükséges forrást. Ezt azzal indokolja a javaslat, hogy a Nekinek az általa kötelezően ellátandó feladatok mellett a jövőben a Környezetvédelmi és Vízgazdálkodási Kutató Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. (Vituki) várható megszűnése miatt egyéb, a Vituki feladat- és hatáskörébe tartozó feladatokat is el kell látnia.

A harmadik módosító a határon átnyúló vidékfejlesztési feladatok támogatását növelné 50 millió forinttal, 65,7 millió forintra, s ehhez a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumtól vonna el ugyanennyit a nemzetpolitikai tevékenység támogatásából. Az indoklás szerint a határon túli gazdaszervezetek részéről óriási az igény az érdemi szakmai együttműködésre, ennek előfeltétele a megfelelő pénzügyi fedezet.

Végül a mezőgazdasági bizottság 640,3 millió forint plusztámogatást juttatna az NFA-nak is - ennek forrását is a gazdasági társaságok által ellátott kulturális feladatok támogatására szánt keretből vonnák el -, így 1,744 milliárd forinttal gazdálkodhatna. Az NFA alapításkor jóváhagyott és jelenleg is érvényes 145 fős létszámkerete már nem elégséges a szervezetre rótt kötelezettségek maradéktalan és elvárt színvonalú teljesítéséhez, ezért 80 fővel bővítenék a szervezet létszámát. A működés erőforráskorlátai - ezen belül a szűk létszámkeret - kedvezőtlen kihatással van a Nemzeti Földalapba tartozó vagyon hasznosításából származó központi költségvetési bevételek realizálására és növelésére is a javaslat indoklása szerint.

- MTI - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!