Helyi gazdaság

2012.07.18. 09:25

Így vehetünk fel készpénzt külföldön

Egyre nagyobb divat a bankok között a külföldi utazás során végrehajtott készpénzfelvéthez kapcsolódó kedvezmények nyújtása. Ez annak ellenére van így, hogy a kinti pénzforgalom alig ötödét adják az ATM-tranzakciók.

Egyre nagyobb divat a bankok között a külföldi utazás során végrehajtott készpénzfelvéthez kapcsolódó kedvezmények nyújtása. Ez annak ellenére van így, hogy a kinti pénzforgalom alig ötödét adják az ATM-tranzakciók.Ismét gyarapodott a külföldre utazó ügyfeleknek készpénzfelvételi kedvezményt nyújtó magyarországi bankok száma: az FHB Bank a napokban jelentette be, hogy az általa kibocsátott Maestro és MasterCard lakossági betéti bankkártyával kezdeményezett külföldi ATM készpénzfelvétel ingyenes az ügyfelek számára. Az FHB-nál ugyanakkor időszakos kampányról van szó: az akció 2012. július 15. és 2012. szeptember 15. között van érvényben. A nyári kedvezmény - közölte a hitelintézet - a Maestro, illetve MasterCard betéti kártyákra vonatkozik, hitelkártyákra nem. A készpénzfelvételi díjakat a tranzakció terhelését követően, adott hónap végéig utólagosan írják jóvá.

Bankonként változó lehetőségek

A többi bank ajánlata értelemszerűen kivétel nélkül a saját, a környező országokban is eléggé méretes hálózat használatára korlátozódik. A CIB Bank - illetve az Intesa Sanpaolo cégcsoport - 11 ország 10 ezer készpénzkiadó automatájából biztosít díjmentes készpénzfelvételt. A CIB ügyfelei az igénybe vett számlacsomagtól függetlenül a CIB Visa Inspire bankkártyával korlátlan alkalommal vehetnek fel készpénzt díjmentesen külföldön az Intesa Sanpaolo logóval ellátott készpénzkiadó automatáiból. A CIB ügyfelei Olaszországon és a hazánkkal szomszédos országokon kívül Albániában, Bosznia-Hercegovinában és Oroszországban vehetnek fel ingyen készpénzt a bankcsoport automatáiból.Az Erste csoport kedvezményes díjszabás mellett biztosítja a készpénzfelvételt Ausztriában, Csehországban, Horvátországban, Romániában, Szerbiában és Szlovákiában, több mint 4 ezer, a csoporthoz tartozó ATM-ből. Az OTP csoport automatáit nyolc régiós országban használhatják egységesen egy eurós díj ellenében az ügyfelek. Az UniCredit Bank ügyfelei betéti bankkártyájukkal korlátlan számban, díjmentesen vehetnek fel készpénzt bármely UniCredit ATM automatából: az UniCreditnél új elem a többi szolgáltatóhoz képest, hogy a díjmentes készpénzfelvét lehetősége a magyarországi készülékekre is vonatkozik. A bank honlapján szereplő tájékoztatás szerint Magyarországon és további 17 európai országban, közel 20 ezer ATM automata áll rendelkezésére az ingyenes készpénzfelvételhez.

Magyarok kevésbé használják külföldön

A bankjegykiadó automatákat egyébként a tranzakciókon belül egyre kisebb arányban használják külföldön a magyar ügyfelek. A Magyar Nemzeti Bank honlapján szereplő statisztikák szerint tavaly 1,4 millió készpénzfelvételi tranzakciót hajtottak végre honfitársaink külföldi ATM-eknél, összesen 64,3 milliárd forint értékben. Ez viszont a összes forgalom alig több mint 22 százalékát tette ki, a többi művelet bankkártyás vásárlás volt. Bár ugrásszerű változás már nem várható a mostani arányokban, a vásárlási tranzakciók száma és értéke a következő években feltehetően tovább növekszik majd, hiszen azok jelentik a kártyabirtoksok számára a legkedvezőbb, egyben legkényelmesebb megoldást.

Bővül a használói kör

A CIB Bank tapasztalatai szerint az összes kártyás tranzakció 10 százalékát már külföldön bonyolítják az ügyfelek, de a következő években ez az arány tovább növekedhet. Nem csak a kényelmi és a biztonsági szempontok játszhatnak ebben komoly szerepet, hanem az is, hogy bizonyos esetekben már a készpénzfelvétel is ingyenes lehet külföldön, mely a nyaralás előtti valutaváltás visszaszorulását eredményezheti.

A CIB Bank szakértői szerint kiemelt helyen kellene lennie a külföldi készpénz- és bankkártya-használattal kapcsolatos döntésnek. A vakációk során a legtöbb problémát ugyanis a biztosítás hiánya mellett az elveszett, vagy ellopott készpénz jelenti. Surányi Zoltán, a bank lakossági üzletfejlesztési vezetője szerint mindkettőre megnyugtató megoldást nyújtanak azok a bankkártyák, melyekhez kiegészítő biztosítás köthető és sok esetben a valutaváltást teljesen feleslegessé tevő ingyenes külföldi készpénzfelvétel társul a külföldi bankautomaták használatakor.

A bank statisztikái szerint a külföldi ATM készpénzfelvételek száma az összes felvétel közel 2 százalékát teszik ki, melyek átlagos összege 48.000 forint, míg az összes bankkártyás (debit) tranzakció (készpénzfelvétel, vásárlás) 10 százalékát bonyolítják külföldön.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!