Helyi gazdaság

2012.07.13. 11:44

Drágábbak a húsok, olcsóbbak a zöldségek

Májusban az agrártermékek termelőiár-szintje 1,8%-kal nőtt az egy évvel korábbihoz képest. Ezen belül a növényi termékek ára 1,7%-kal mérséklődött, míg az élő állatok és állati termékeké 10,0%-kal emelkedett - írja a portfolio.hu.

Májusban az agrártermékek termelőiár-szintje 1,8%-kal nőtt az egy évvel korábbihoz képest. Ezen belül a növényi termékek ára 1,7%-kal mérséklődött, míg az élő állatok és állati termékeké 10,0%-kal emelkedett - írja a portfolio.hu. A gabonafélék ára 2012 ötödik hónapjában 5,5%-kal alacsonyabb volt, mint 2011 azonos időszakában. A búza és a kukorica ára lényegében stagnált az előző hónapokhoz viszonyítva. A zöldségfélék között májusban már megjelentek a primőr termékek a piacon. A tavalyi (főképpen németországi) eladási problémák nem ismétlődtek meg, így a zöldségféléket egy évvel korábbinál 12,5%-kal magasabb áron sikerült értékesíteni. Ebben az időszakban a paradicsomnak és a zöldpaprika értékesítésének van a legnagyobb súlya: 29, illetve 21%-os árnövekedést mutattak.

A gyümölcsök ára májusban 5,0%-kal mérséklődött a tavaly májusihoz képest. A csoporton belül még májusban is döntő jelentősége az almának volt, de kis mennyiségben már megjelent a cseresznye és az eper is a hazai termelésű gyümölcsök között. Míg az alma és a cseresznye értékesítési ára elmaradt az egy évvel korábbitól, az eper árindexe 19,5%-kal nőtt. A burgonya esetében májusban már számottevő volt az újburgonya értékesítése, ami az előző hónaphoz viszonyítva megemelte a termék átlagárát. A termék ára azonban ennek ellenére is jelentősen (30%-kal) elmaradt az egy évvel korábbitól. 

A vágóállatok termelői ára 11,5%-kal haladta meg az egy évvel korábbit. A vágómarha ára 8,6%-kal, a vágósertésé 19,1%-kal nőtt 2011. májushoz képest. A vágóbaromfi ára a vágóállatok átlagáránál sokkal kisebb mértékben, mindössze 6,4%-kal emelkedett. 2012 májusában az állati termékek ára, az élő állatok áránál sokkal lassabb ütemben, 6,6%-kal emelkedett az előző év azonos időszakához képest. Ennek hátterében az áll, hogy a tej felvásárlási árának emelkedése - az elmúlt két év folyamatos növekedését követően - a túltermelés miatt megtorpant, majd két hónap alatt megközelítőleg 9%-ot esett. Ennek következtében a felvásárlási ár a tavaly januári szinten van (84 Ft/liter). Az étkezési tyúktojás ára továbbra is számottevő mértékű növekedést mutat (53,7%).

2012. január-májusban a mezőgazdasági termelői árak 1,0%-kal csökkentek a tavalyi év első öt hónapjához képest. A gabonafélék esetében májusban még nem indultak el a betakarítások, de az előző évi termésből még bőven volt raktáron, ezért a tavalyi év január-májusihoz képest, 37%-os volumennövekedés mellett, 8,2%-os árcsökkenés következett be. 

A zöldségféléknél a január-áprilisi időszakban árcsökkenés, májusban viszont áremelkedés volt tapasztalható az egy évvel korábbiakhoz képest, és így az első öt hónap átlagát vizsgálva az árak mindössze 4,6%-kal maradtak el a 2011 azonos időszakitól. 

Az élőállatok és állati termékek ára - a tavalyi 15,7%-os növekedés után - idén további 12,2%-os emelkedést mutatott az előző év azonos időszakához mérten. Ezen belül a tej ára májusban már csökkent mind az előző hónaphoz, mind az előző év azonos időszakihoz képest, így az év első öt hónap átlaga már csak 5,9%-kal haladta meg a 2011. évi azonos időszaki átlagot.

Forrás: portfolio.hu

Címkék#zöldségek

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!