Helyi gazdaság

2012.05.02. 10:06

Márciusban közel azonos maradt az ipari termelői árak szintje

  Budapest, 2012. május 2., szerda (MTI) - A belföldi- és az exportárak változásának eredőjeként az ipari termelői árak 2012 márciusában 0,2 százalékkal magasabbak voltak az előző havinál - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán. A belföldi termelői árak 0,1 százalékkal csökkentek a forintban mért export árak 0,3 százalékkal emelkedtek márciusban.

 

Budapest, 2012. május 2., szerda (MTI) - A belföldi- és az exportárak változásának eredőjeként az ipari termelői árak 2012 márciusában 0,2 százalékkal magasabbak voltak az előző havinál - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán. A belföldi termelői árak 0,1 százalékkal csökkentek a forintban mért export árak 0,3 százalékkal emelkedtek márciusban.

Egy év alatt az ipari termelői árak márciusban 6,4 százalékkal nőttek a belföldi árak 7,4, az exportárak 5,8 százalékos emelkedése következtében. 2012 első negyedévében 6,8 százalékkal voltak magasabbak a termelői árak, mint az előző év azonos időszakában, mert a belföldi árak 7,6, az exportárak 6,3 százalékkal emelkedtek.

A forint egy hónap alatt az euróhoz mérten 0,5, az amerikai dollárhoz képest 0,6 százalékkal; a 2011 márciusában jegyzett árfolyamokhoz viszonyítva az euróhoz mérten 7,9, a dollárhoz mérten 14,4 százalékkal gyengült.

Márciusban a vegyi anyag, termék gyártása (4,4 százalék), a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás (4,1 százalék) , valamint a gyógyszergyártás (2,3 százalék) területén jelentősebb mértékben emelkedtek az árak az előző hónaphoz képest, árcsökkenést az energiaszektorban (2,6 százalék) és a számítógép, elektronikai, optikai termékek gyártásában (1,7 százalék) mért a KSH.

A feldolgozóipari ágazatok márciusi belföldi értékesítési árai februárhoz viszonyítva összességében 1,1 százalékkal emelkedtek. Árnövekedés volt a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozásban (4,1 százalék), a vegyi anyag, termék gyártásában(2,6 százalék), és a járműgyártásban (0,7 százalék).

Estek az árak a gép, gépi berendezés gyártása (1,7százalék), a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása (1,0 százalék), és a textil- és bőripar területén (0,1 százalék), viszont nem változtak az élelmiszeriparban és a gyógyszergyártásban.

Az ipar belföldi értékesítésében jelentős súlyt képviselő villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás ágban a termelői árak márciusban az előző havihoz képest 1,8 százalékkal csökkentek.

A 2011. márciusával összehasonlítva a feldolgozóipari ágazatok belföldi értékesítését 8,3 százalékos áremelkedés jellemezte; ezen belül a legnagyobb mértékűt ismét a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozásban (31,1 százalék), a vegyi anyag, termék gyártásában (12,0 százalék), valamint a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásában (8,6 százalék) mértek.

Alacsonyabbak lettek az árak 2011 márciusához viszonyítva az egyéb feldolgozóipar és javításban (4,7százalék), a textil- és bőriparban (3,0 százalék), illetve a gyógyszergyártásban (1,4 százalék).

A villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás árai 6,1 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbiakhoz képest.

A belföldi értékesítésben az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül 2012. márciusban az előző hónaphoz viszonyítva az energiatermelő ágazatokban 0,5 százalékkal mérséklődtek, a továbbfelhasználásra termelő ágazatokban 0,9 százalékkal emelkedtek az árak. A beruházási javakat gyártó ágazatok árai 0,4 százalékkal csökkentek, a fogyasztási cikkeket gyártó ágazatok árai nem változtak. Múlt év márciusához képest az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban összességében 9,2, a beruházási javakat előállító ágazatokban 1,4, a fogyasztási cikkeket gyártó ágazatok esetében 4,3 százalékkal emelkedtek az árak.

Az Európai Unió 27 tagországa ipari termelőiár-indexének 2012. márciusi alakulásáról szóló Eurostat-sajtóközlemény 2012. május 3-án jelenik meg

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!