Helyi gazdaság

2012.04.05. 15:44

Londoni elemzők: Magyarország rövid távon finanszírozható devizakötvény nélkül

Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti: London, 2012. április 5., csütörtök (MTI) - Magyarország rövid távon továbbra is finanszírozni tudja magát "a jelenlegi finanszírozási csatornákon" - vélekedtek legújabb helyzetértékelésükben londoni felzárkózó piaci elemzők. A City elemzői közösségében olyan vélemény is felmerült, hogy Magyarország finanszírozása IMF/EU-program nélkül is "lehetséges, de költséges".

Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti: London, 2012. április 5., csütörtök (MTI) - Magyarország rövid távon továbbra is finanszírozni tudja magát "a jelenlegi finanszírozási csatornákon" - vélekedtek legújabb helyzetértékelésükben londoni felzárkózó piaci elemzők. A City elemzői közösségében olyan vélemény is felmerült, hogy Magyarország finanszírozása IMF/EU-program nélkül is "lehetséges, de költséges".

A Morgan Stanley globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piaci elemzőstábja a tágabb értelemben vett közép-kelet-európai térség szuverén finanszírozási kilátásairól befektetők számára összeállított negyedéves prognózisában közölte: saját becslései szerint Magyarország az első negyedév végéig az idei egész évi bruttó finanszírozási igény 28 százalékát teljesítette, ami "nagyjából megfelel a célnak". Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) "kihasználta javuló piaci kondíciókat", és erőteljes kibocsátásba kezdett, gyakran a meghirdetettnél több állampapírt értékesítve.

Magyarország azonban az idén még nem jelent meg a nemzetközi tőkepiacon, és visszatérése a külső adósságpiacra nem is valószínű addig, amíg a nemzetközi hitelezők - "különösen az EU" - arra a megállapításra nem jutnak, hogy az ország teljesítette az új IMF/EU-program "összes előfeltételét" - jósolták a Morgan Stanley londoni közgazdászai.

Egy másik nagy londoni befektetési bankcsoport, az HSBC felzárkózó piaci közgazdászai csütörtökön összeállított elemzésükben annak a véleményüknek adtak hangot, hogy a magyar gazdaságpolitikának eddig a "küszöbönálló" IMF/EU-megállapodás "ígérete" biztosított mozgásteret, ám "egyre inkább úgy tűnik, hogy az egyezség még igencsak odébb van".

Az HSBC londoni elemzői szerint az euróövezeti válságban tapasztalható valamelyes stabilizálódás csökkentette is az IMF/EU-megállapodás nyújtotta biztosíték szükségességét. A befektetők számára az IMF/EU-program jórészt a gazdaságpolitikai váltás garanciáját jelentette. A program nélkül e garancia gyengül, de nem tűnik el teljesen, mivel Magyarországon a piac maga is a gazdaságpolitikai iránymódosítás erőteljes vezérlő tényezőjévé válhat, tekintettel a magas küladósságra és a forintárfolyam ezzel összefüggő erős volatilitására - fejtegették csütörtöki londoni elemzésükben az HSBC felzárkózó térségi közgazdászai.

A ház szerint ennek alapján Magyarország végül is elboldogulhat IMF/EU-program nélkül, de ennek meglennének a költségei. Az HSBC szakértői szerint ha a javuló külső kockázati megítélés azt sugallná is, hogy nincs szükség erre "a biztosítási kötvényre, bár ez vitatható", az IMF/EU-programnak olyan költségelőnyei lennének, mint például a forint potenciális erősödése, a korábban lehetővé váló jegybanki kamatcsökkentés, az alacsonyabb adósságszolgálati költség, valamint az üzleti bizalom gyorsabb visszatérése.

Más nagy londoni házak továbbra is látnak esélyt arra, hogy a megállapodás az IMF/EU-programról ebben a negyedévben létrejön.

A JP Morgan bankcsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piaci elemzői legújabb térségi előrejelzésükben közölték: változatlanul az a véleményük, hogy Magyarország júniusig egyezségre jut a valutaalappal és az EU-val egy 10-15 milliárd eurós, két évre szóló készenléti programról.

A JP Morgan szakértői az elemzésben ezzel kapcsolatban megjegyezték, hogy jóllehet Magyarország folyómérleg-egyenlege többletet mutat, ez a többlet azonban "apró" a következő évek külső finanszírozási igényeihez mérve.

A ház londoni elemzői kiemelték azt is, hogy a magyar bankszektor euróövezeti kitettsége a legmagasabbak között van a térségben, és máris jelentős méreteket ölt a külső finanszírozás kivonása. A JP Morgan adatai szerint a magyar bankrendszerből az elmúlt két évben kivont külső finanszírozások kumulatív értéke eléri a 10 milliárd eurót, ami a magyar hazai össztermék (GDP) 10 százalékának felel meg.

A BNP Paribas bankcsoport elemzői befektetők számára összeállított, áprilisra szóló globális havi előrejelzésükben Magyarországgal kapcsolatban szintén azt jósolták, hogy a kormány az idei második negyedévben várhatóan megállapodásra jut az EU-val és a Nemzetközi Valutaalappal egy hozzávetőleg 15 milliárd eurós finanszírozási csomagról, és ezután megkezdődhet az eddigi jegybanki kamatemelések visszafordítása is.

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni globális piacelemző részlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) európai feltörekvő térségi közgazdászai legutóbbi helyzetértékelésükben azt valószínűsítették, hogy ha a magyar kormány által beterjesztett javaslatok megfelelnek az EU által kért intézkedések "szellemiségének", akkor a hivatalos tárgyalások április vége felé megkezdődhetnek, és így lehetővé válhat a megállapodás véglegesítése a második negyedév végére.

A Bank of America-Merrill Lynch londoni elemzői is két évre szóló, 10-15 milliárd eurós készenléti programra számítanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!