Helyi gazdaság

2012.02.22. 16:08

Kohéziós pénzek - Szakértő: nem valószínű, hogy ténylegesen felfüggesztik a kohéziós támogatást

Budapest, 2012. február 22., szerda (MTI) - Pogátsa Zoltán, a Nyugat-magyarországi Egyetem docense szerint nem valószínű, hogy az Európai Bizottság javaslatának megfelelően ténylegesen felfüggesztik a Magyarországnak szánt kohéziós, vagyis felzárkóztatási támogatási összeg folyósítását.

Budapest, 2012. február 22., szerda (MTI) - Pogátsa Zoltán, a Nyugat-magyarországi Egyetem docense szerint nem valószínű, hogy az Európai Bizottság javaslatának megfelelően ténylegesen felfüggesztik a Magyarországnak szánt kohéziós, vagyis felzárkóztatási támogatási összeg folyósítását.  

A szakértő az MTI-nek szerdán úgy nyilatkozott, eddig még nem fordult elő, hogy egy tagállamtól valóban megvonták volna ezt a támogatást, bár az "általános", hogy a bizottság kilátásba helyezi ezt a szankciót. A támogatás felfüggesztését azonban az EU pénzügyminiszteri tanácsának egyhangúan meg kellene szavaznia, ez pedig azért valószínűtlen, mert más tagállamok is vannak Magyarországhoz hasonló helyzetben, és attól tarthatnak, hogy a szankció alkalmazása precedenst teremthetne, "elindulhat egy lavina" - mutatott rá. Hozzátette, ezért "azok az országok, amelyek szintén ilyen veszélyes helyzetben vannak, hajlamosak lesznek nemmel szavazni".

Mint mondta, a felfüggesztés mindenesetre nem azonnal lépne életbe, hanem azt jelentené, hogy 2013-tól nem írnának ki új pályázatokat, az eddigi projekteket az intézkedés nem érintené. A kohéziós támogatásokból főként közlekedési és környezeti projekteket finanszíroznak Magyarországon - közölte.

Pogátsa Zoltán úgy fogalmazott, az elmúlt években ebből a forrásból valósulhattak meg például vasútvonal-felújítások, szennyvíztisztítók, szelektív hulladékkezelési rendszerek projektjei. Magyarországon egyebek mellett a csornai elkerülő út építéséhez, a csepeli szennyvíztisztító építéséhez és a Budapest-Hegyeshalom vasútvonal felújításához használtak fel kohéziós támogatást - tette hozzá.

Kiemelte: a felzárkóztatási támogatás felfüggesztésének megszavazása esetén sem biztos, hogy a döntés életbe lépne a jövő év elején, amennyiben Magyarországon "az év végére kiderülne, hogy nagyjából egyensúlyba kerül" az államháztartás strukturális egyenlege. Ennek lehetősége azonban azért "nagyon kiszámíthatatlan", mert addig még Magyarországnak alá kell írnia egy megállapodást a Nemzetközi Valutalappal (IMF), és amit az IMF szokott kérni, azt "nagyjából megléptük az elmúlt években", így a megállapodás előtt nehéz megjósolni, hogyan alakul a helyzet az év végéig.

A szakértő hangsúlyozta azt is, hogy az ország gazdasági helyzetére a nemzetközi környezet is nagy hatással van, hiszen Magyarország exportorientált, és sokan recessziót várnak Nyugat-Európában erre az évre, így már ettől is romolhat az egyensúly. Jelenleg azonban "csak spekuláció lenne megmondani az év elején, hogy mit várunk az év végére", még hetekre előre is nehéz megjósolni a várható változásokat - hangoztatta.

Az Európai Bizottság szerdán azt a javaslatot tette, hogy jövő januári hatállyal függesszék fel 495 millió euró - mai árfolyamon 142 milliárd forint - Magyarországnak szánt kohéziós, vagyis felzárkóztatási támogatási összeg folyósítását, mert az ország nem teljesítette deficitcsökkentési kötelezettségeit. A biztosok ülésén az egyik napirendi pont a Magyarország elleni túlzottdeficit-eljárás volt.

A testület javaslatát még az EU-tagországok pénzügyminiszteri tanácsának is meg kell vitatnia, és jóvá kell hagynia.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!