Helyi gazdaság

2012.02.01. 11:57

Klaus: tragikus hiba volt az új pénzügyi unió létrehozása

Kokes János, az MTI tudósítója jelenti: Prága, 2012. február 1., szerda (MTI) - Tragikus hibának minősítette az új pénzügyi európai unióról szóló szerződés aláírását a cseh államfő.

Kokes János, az MTI tudósítója jelenti: Prága, 2012. február 1., szerda (MTI) - Tragikus hibának minősítette az új pénzügyi európai unióról szóló szerződés aláírását a cseh államfő.

 

"Meggyőződésem, hogy a közös pénznemről a közös pénzügyi politikára való áttérés tragikus tévedés" - jelentette ki Václav Klaus abban az interjúban, amelyet a Právo című baloldali lap közölt szerdán. Hozzátette: "Tragikus hiba volt már a közös pénznem létrehozása is, amit ma már szinte mindenki tud."

Az europesszimizmusáról elhíresült cseh köztársasági elnök leszögezte: "Tévedés a költségvetési felelősség paktumának nevezni ezt a szerződést." Szerinte ez a szerződés arról szól, hogy Brüsszelben úgy gondolják, ők bizonyos dolgokhoz jobban értenek, mint az uniós tagállamok. "Ez nem igaz" - húzta alá.

A szigorú költségvetési fegyelmet előíró új pénzügyi európai unióról szóló szerződéshez hétfőn Brüsszelben az EU 25 tagállama csatlakozott, kivételt csak Nagy-Britannia és Csehország képez.

Klaus elnöki honlapján is kifejtette véleményét az új pénzügyi unióról. Elmondta: teljes mértékben támogatja Petr Necas kormányfőt, aki nem volt hajlandó aláírni a szerződést, mert az szerinte nem felel meg Csehország érdekeinek. "A pénzügyi unióra való áttérés újabb lépés az egyes európai országok szuverenitásának megszüntetéséhez" - mutatott rá Klaus.

A miniszterelnök hétfőn azt mondta: Csehországnak három "lényeges" kifogása van a pénzügyi unió mai formája ellen, s ez az oka annak, hogy nem csatlakozott a megállapodáshoz. Petr Necas konkrétan azt kifogásolta, hogy Csehországnak korlátozott lehetősége lenne részt venni az euróövezet csúcstalálkozóin, hogy a szerződés nem fordít kellő figyelmet az adósságkritériumra, illetve hogy Csehországban nem világos a dokumentum jóváhagyási folyamata.

A kormányfő nem zárta ki, hogy Csehország később mégis csatlakozik a megállapodáshoz. "Kifogásaink nem azt jelentik, hogy később ne csatlakozhatnánk a szerződéshez" - jegyezte meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!