Helyi gazdaság

2011.07.22. 16:27

Fidesz: az MSZP semmi nem tett a devizehitelesek megmentéséért

Budapest (MTI) - A Fidesz szerint az, hogy ma ilyen magas a devizahitelek miatt bajbajutottak száma, az csakis a szocialisták felelőtlen intézkedéseinek köszönhető - írta a párt parlamenti frakciója az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében. Az MSZP az elmúlt évek folyamán semmit sem tett a devizahitelesek megsegítése érdekében, sőt, a forinthitelhez való hozzájutás megnehezítésével rákényszerítette az embereket a devizaalapú hitelek felvételére - teszik hozzá.

Budapest (MTI) - A Fidesz szerint az, hogy ma ilyen magas a devizahitelek miatt bajbajutottak száma, az csakis a szocialisták felelőtlen intézkedéseinek köszönhető - írta a párt parlamenti frakciója az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében. Az MSZP az elmúlt évek folyamán semmit sem tett a devizahitelesek megsegítése érdekében, sőt, a forinthitelhez való hozzájutás megnehezítésével rákényszerítette az embereket a devizaalapú hitelek felvételére - teszik hozzá.Hangsúlyozzák, hogy az Orbán-kormány ezzel szemben kormányra kerülése óta folyamatosan a bajbajutottak megsegítésén munkálkodik. Az intézkedések között említik, hogy az arányosabb teherviselés érdekében a kormány a bankokkal együtt otthonvédelmi akciótervet dolgozott ki, az árfolyamingadozás enyhítésére pedig árfolyamgátat vezet be. Kitérnek arra is, hogy a bajba jutott devizahitelesek lakását megvásárló eszközkezelő működési feltételeinek kidolgozása, illetve a működtetéshez szükséges források átcsoportosítása jelenleg is zajlik. Pénteken sajtótájékoztatót tartott Simon Gábor, a parlament fogyasztóvédelmi bizottságának MSZP-s elnöke, aki azt mondta, hogy a kormánynak azonnal tárgyalást kellene kezdenie a bankokkal az arányosabb teherviselés, az adminisztratív költségek csökkentése és az árfolyamkockázatok megosztása érdekében, azok ugyanis ma csak a hiteleseket terhelik. Ezt azzal indokolta, hogy a svájci frank árfolyama az elmúlt napokban csúcsot döntött, és elemzői várakozások szerint a Görögországnak nyújtandó mentőcsomag elfogadásáról is döntő euróövezeti csúcs ellenére sem fog gyorsan veszíteni értékéből.

A szocialista politikus szerint a várhatóan az ősszel megalakuló nemzeti eszközkezelő nem fogja megoldani a devizahitelesek problémáit, az erre az idei évben szánt kétmilliárd forint ugyanis nem jelent valós segítséget. Mint mondta, a bajba jutott hitelesek lakását megvásárló eszközkezelőt legalább 25-30 milliárd forinttal kellene létrehozni. Felhívta a figyelmet arra, hogy ez töredéke annak az 500 milliárdnak, amit a kormány az orosz tulajdonú Mol-részvénycsomag megvásárlására költött. Kiemelte, továbbra sem tudni, hogy az egy éve ígért eszközkezelőbe milyen alapon kerülhetnek be ingatlanok, illetve hogy mi lesz azzal a mintegy 140 ezer emberrel, akik legalább 90 napja nem tudják törleszteni a kölcsönüket.

-MTI-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!