Helyi gazdaság

2011.07.08. 10:49

A Magyar Állam kifizette a 21,2 százalékos Mol-pakett ellenértékét

Budapest (MTI) - A Magyar Állam 2011. július 7-én kifizette a 21,2 százalékos Mol részvénycsomag 1,88 milliárd eurós vételárát, ezzel megszerezte a pakett tulajdonjogát a Szurgutnyeftegaz orosz olajipari vállalattól - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) pénteken az MTI-vel.

Budapest (MTI) - A Magyar Állam 2011. július 7-én kifizette a 21,2 százalékos Mol részvénycsomag 1,88 milliárd eurós vételárát, ezzel megszerezte a pakett tulajdonjogát a Szurgutnyeftegaz orosz olajipari vállalattól - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) pénteken az MTI-vel.    A közlemény szerint a lépés egyszerre gyarapítja a nemzeti vagyont, megold egy magyar-orosz kapcsolatokat terhelő helyzetet, és erősíti a Mol stratégiai vállalat jellegét. A Mol-pakettről folytatott intenzív tárgyalássorozatot a Magyar Állam és a Szurgutnyeftegaz között május 24-én létrejött részvény adásvételi szerződés zárta le.

    A Mol részvények darabjáért 22.400 forintot fizetett a Magyar Állam.

    A vételárat a már korábban lehívott és el nem költött, szabadon felhasználható IMF-hitel fedezi, így a tulajdonszerzéssel járó kiadás az államadósságot nem növeli.

    Az adásvételt az Országgyűlés júniusban megtárgyalta és jóváhagyta. Az átláthatóság és felelős döntéshozatal érdekében a kormány a megkötött szerződést teljes egészében nyilvánosságra hozta. A Mol-pakett megvásárlása miatt az Országgyűlés módosította az államháztartás 2011. évi törvényben foglalt előirányzatát, a hiány 1.184,2 milliárd forintra nőtt a korábbi 687,4 milliárd forintról.

    A kormány a részvénycsomag feletti tulajdonosi jogok gyakorlására a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-t jelölte ki. Az UniCredit Bank mint elszámoló és lebonyolító bank vett részt a tranzakcióban.

A Mol-pakett visszaszerzése gazdaságtörténeti jelentőségű

    Az NFM közleményében rögzíti: a 21,2 százalékos Mol-pakett visszaszerzése kiemelt politikai és gazdaságtörténeti jelentőségű esemény. A nyolcvanas évek második felében megindult spontán privatizáció kezdetei óta először fordul elő, hogy az állam a közjó érdekében visszavásárol egy, az ország pénzügyi mozgásterét növelő, stratégiailag jelentős nemzeti vagyonelemet.

     A tranzakció befejezését követően a Mol megjelentette a Magyar Állam Mol-részvényekhez kapcsolódó szavazati jogait a BÉT honlapján pénteken. Eszerint a Magyar Állam, amelyet az NFM képvisel 21,22 százalékos tulajdonrészt szerzett a Mol-ban.     Emellett a BÉT-honlapon közzétett Mol tájékoztatás szerint a Magyar Állam további 2,6 százalékos tulajdonrészt és közvetett szavazati jogot szerzett a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alap révén, amelynek kezelője a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.

    A honlapon megjelent Mol-közlemény szerint így a Magyar Államhoz köthető tulajdonrész és közvetlen valamint közvetett szavazati jog összesen 23,82 százalék, amely összesen 24 millió 900 ezer 801 részvényben testesül meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!