Helyi gazdaság

2011.06.07. 12:21

MSZP: elfogadhatatlan az egykulcsos adó rögzítése

<p>Budapest, 2011. június 7., kedd (MTI) - Az MSZP szerint elfogadhatatlan, hogy a kormánypártok kétharmados törvényben rögzítsék az egykulcsos adórendszert.</p>

Szekeres Imre, a szocialisták gazdaságpolitikai kabinetvezetője keddi sajtótájékoztatóján beszélt erről, hangsúlyozva: az adószabályok kialakítása a mindenkori kormány hatásköre, és ha a Fidesz-KDNP sarkalatos törvényben rögzíti a saját értékrendjébe illő egykulcsos  adórendszert, a választókat fosztja meg attól, hogy a következő kormány az általuk kívánt gazdaság- és társadalompolitikát kövesse.

    Az MSZP-s politikus hozzátette: valószínű, hogy a következő kabinetnek nem lesz kétharmados többsége, de bízik benne, hogy - akár a kormány és az ellenzék együttműködésével, akár úgy, hogy a Fidesz esetleges választási veresége után újragondolja politikáját - lesz alkalom az egykulcsos adórendszer megváltoztatására. (Orbán Viktor múlt kedden a TV2-nek adott interjúban fejtette ki: sarkalatos törvényben rögzítenék a nyugdíjrendszer, az adórendszer és a költségvetési gazdálkodás alapvető szabályait. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter az fn.hu-nak ezt azzal egészítette ki: a kormány szándéka az egykulcsos adórendszer rögzítse úgy, hogy a személyi jövedelemadó kulcsa a jövőben se lehessen 16 százaléknál magasabb.)

    Szekeres Imre sajtótájékoztatóján ezenkívül részletesen reagált Cséfalvay Zoltán hétfői, napirend előtti felszólalására válaszul elmondott szavaira, amikor a nemzetgazdasági államtitkár tizenkét pontban foglalt össze a kormány gazdaságpolitikai eredményeit. 

 A kis és közepes keresetűek jövedelme csökkent

    Az MSZP-s képviselő szerint a Nemzetközi Valutaalap "hazaküldése" közrejátszott a forint árfolyamának romlásában, ami miatt a devizahitelesek tavaly 974 milliárd forintot veszítettek. Az ágazati különadókról azt mondta, elbocsátásokhoz, beruházások elmaradásához, a versenyképesség csökkenéséhez vezettek, az adóváltozásokkal kapcsolatban pedig azt emelte ki: egy kétmillió forintot kereső vezető havonta 339 ezer forinttal többet vihet haza, mint egy évvel ezelőtt, miközben a kis és közepes keresetűek jövedelme csökkent. A társasági adó mérséklését értelmetlennek nevezte Szekeres Imre, mondván, hogy az 247 milliárd forint hiányt okozott, ahelyett, hogy a munkaadói járulékot csökkentette volna a kormány.

    Kifogásolta a Cséfalvay Zoltán által eredményként elkönyvelt nyugdíjreformot is, megjegyezve: a társadalombiztosítási nyugdíjjogosultság megvonásával való fenyegetés és a szerzett jogok eltörlése nem tekinthető reformnak.

    A pénzpiacok bizalmának visszaszerzéséről kifejtette: az, hogy az ország a pénzpiacról finanszírozható, nem tekinthető eredménynek, ez megszokott, az a kamatszint azonban nem, amellyel ez most történik.

    A Széll Kálmán Tervet úgy értékelte: helyenként megfelelő problémafelvetései ellenére kidolgozatlan, végiggondolatlan. A Mercedes-, Audi- és Opel-beruházásokról elmondta, azok nem a jelenlegi, hanem az előző kormány döntéseinek eredményei, a Fidesz csak nem állította le őket, szemben például az európai uniós fejlesztési forrásokkal.

    Az otthonvédelmi akciótervvel kapcsolatban kijelentette: az egyetlen konkrét intézkedésével, a lakásárverezési moratórium megszüntetésével a bankokat segíti, nem a devizahiteleseket, akiknek a problémáit nem oldották meg, csak elnapolták.

    Szekeres Imre szerint bár a kormány söralátét méretű adóbevallást ígért, a bürokratikus terhek nem csökkentek, és a szocialista képviselő Cséfalvay Zoltánnal ellentétben az új alaptörvényt sem tekinti a gazdasági növekedést ösztönzőnek. Végezetül azt, hogy a nemzetgazdasági államtitkár szerint az Európai Unió soros elnöksége is számos gazdasági lehetőséget kínált az elmúlt fél évben, értelmezhetetlennek nevezte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!