Helyi gazdaság

2011.03.23. 11:25

KSH: minimálisan nőtt a kiskereskedelmi üzletek forgalma

<p>Nem volt érdemi változás itthon a kiskereskedelmi üzletek forgalmában idén januárban tavaly januárhoz képest. Decemberhez képest viszont 0,7 százalékkal nőtt a forgalom januárban a szezonális és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint is - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal szerdán közölt gyorsjelentéséből.</p>

Az országos kiskereskedelmi üzlethálózatban és a csomagküldő kiskereskedelemben idén januárban 514 milliárd forint értékű árut forgalmaztak, az eladások majdnem felét élelmiszer- illetve ilyen jellegű boltokban bonyolították le. Az előző év azonos időszakához képest 2011 januárjában az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletek értékesítésének forgalma 0,3 százalékkal emelkedett. A nem élelmiszer-kiskereskedelem értékesítésének volumene januárban 1 százalékkal nőtt tavaly januárhoz képest.

Az Eurostat gyorsbecslése szerint - a naptárhatástól megtisztított adatok alapján - 2011 januárjában a kiskereskedelmi eladások az Európai Unió 27 tagállamában átlagosan 1,9 százalékkal, az eurózóna országaiban 0,7 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbihoz képest. Az országok nem teljes körére rendelkezésre álló adatok szerint 10 tagállamban tapasztaltak bővülést, 9-ben csökkenést. A legnagyobb növekedést, 13 százalékosat Lengyelországban, a legnagyobb visszaesést, majdnem 10 százalékosat Máltán mérték.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!