Helyi gazdaság

2011.03.22. 17:15

GKI: tartható az idei hiány, de sok a bizonytalanság

<p>Az államháztartás 2011 január-februári hiánya 559,7 milliárd forint volt, ami a nyugdíjpénztári vagyon átadás nélkül számított éves deficit előirányzat 46%-a. Tavaly az első két hónapban ez a mutató 40,3% volt.</p>

A Gazdaságkutató Intézet elemzése szerint az eddigi egyensúlyi mutatók nem jeleznek drasztikus eltérést a tervezett költségvetési pályától.

Az államháztartás január-februári egyensúlyi helyzetet több egyszeri átmeneti tényező is rontotta. Mindenekelőtt az eddigi nettó kamatkiadások több mint 70 milliárd forinttal meghaladták a megelőző évit, miközben éves szinten nominális csökkenés várható. Az első két hónapban az egész évre tervezett nettó kiadás 21 %-át fizették ki, ami meghaladja az időarányosat.

Az adóbevételek eddigi alakulásán látszik, hogy széles körben toltak át személyi jövedelmeket januárra, emiatt a februári SZJA-bevételek látványosan növekedtek.

Önmagukban az eddigi költségvetési adatokból még nem lehet következtetéseket levonni az év egészére várható folyamatokra, a hiánycél tarthatóságára vonatkozóan. Mindenesetre az idei költségvetésben fennálló feszültségeket is jelzi a 250 milliárd forintos kiadási zárolás év eleji végrehajtása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!