Helyi gazdaság

2010.04.14. 17:28

Így élnek havi 1 milliós segélyből

<p>A hét gyermekes család 1 millió forint segélyt kap, négy szobás házban élnek, két kocsijuk van, karácsonyra 600 ezret költöttek. De panaszkodnak.</p>

A brit Davey család nem mindennapi jövedelemmel rendelkezik, úgy, hogy közben senki nem dolgozik a családban. A hét gyermekes házaspár éves jövedelme 42 ezer font, átszámolva mintegy 12,5 millió forint. Havonta tehát egy picivel több, mint 1 millió forintból gazdálkodhatnak, hogy fenntartsák 4 szobás házukat, és két gépjárművüket, egy hét üléses Mercedes személygépkocsit és egy 11 üléses kisbuszt.
A családfő, Peter Davey 9 éve hagyta ott munkahelyét, mert rájött, hogy a segélyekből legalább úgy megélnek (ha nem jobban), mint ha dolgozna, míg felesége, Claire életében nem dolgozott, ellenben meglehetősen elégedetlen a sorsukkal. A szülők nyolcadik gyermeküket várják, s szerintük kinőtték a négy szobás házat. Nagyobb otthont akarnak, természetesen az adófizetők pénzén...

"Nagyon kemény" - mondja Davey asszony (35) a Daily Mail riporterének. "Nem engedhetünk meg magunknak nyaralásokat, és egyre kevesebbet ér a pénzünk, az élet egyre drágább, miközben a gondozói támogatásom alig nő. Nagyon gondterhelt vagyok, nem tudom, hogyan fogunk megbirkózni ezzel.”
Ha körülnézünk Daveyék nappalijában, akkor azt látjuk, hogy nem a "vegetál" a legjobb szó a család életvitelére; van ott egy nagy síkképernyős Tv, havi 15 ezer forintos kábel TV előfizetéssel, játékkonzol, három Nintendó gép, számítógép, és négy mobiltelefon. De elárulták: idén karácsonyra csaknem 600 ezer forint értékben vettek a gyerekeknek ajándékot. A szülők egyébként nem állnak meg a 8 gyereknél, legalább 14 lurkót szeretnének. "Mindig nagy családot szerettem volna" - mondta az asszony.

"Nem zavar, hogy az adófizetők pénzéből élek, ez egy nagy család" - mondta Davey asszony. "Nem engedhetjük meg ennyi gyerek mellett, hogy dolgozzunk, az egész napot kitöltő elfoglaltság, hogy a gyerekeinkről gondoskodjuk, s nem hiszem, hogy önző vagyok, mert mindent szeretnék megadni nekik" - számolt be a riporter kérdésére az asszony. Hozzátette: erre a támogatásra ők jogosultak, akkor miért ne élnének vele, s bár ők nem fizetnek adót, de bevallása szerint, ha tudna, akkor dolgozna és adózna.

A havi több mint 1 millió forintnak megfelelő támogatást adja: a szülők jövedelemtámogatása (vagyis munkanélküli segély), lakhatási támogatás, gyerektámogatás valamint egy további képviselőtestületi döntéssel adott segély, kapnak továbbá gondozói támogatást, illetve Tie nevű gyermekük súlyos bőrbetegsége miatt is pénzhez jutnak.
- MON -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!