Ünnep külföldön

2023.12.28. 08:00

Érdekes "lufikarácsonyt" tapasztalt meg Németországban

Kardos Péter kilenc éven át dolgozott a nyugat-európai országban.

Répássy Olívia

Fotó: MW

Volt olyan karácsony, amit kint töltött a miskolci férfi. "Akkor a hagyománynak megfelelően vettem fenyőfácskát, amit fel is díszítettem. Szeretem ezt a meghitt hangulatot, nekem a karácsony egy szent ünnep, ami a családokról szól. Kihívtam a feleségemet, és együtt éltük meg a december 24-ét. Egyébként azt tapasztaltam, hogy szinte mindegyik nemzetiség saját hagyományai szerint ünnepelte otthoni környezetben a karácsonyt" – mondta.

Megdöbbentő tapasztalatok

Kardos Péter szerint a németországi karácsonyi készülődés ugyanakkor kezdődik, mint a magyarországi. "Óriási különbség azonban, hogy ott kb. Avas területnyi tereket is feldíszítenek és ott tartják az adventi vásárokat. Ezentúl a lakótelepek házai között is fénylik minden a sok utcadísztől. Tehát sokkal fényűzőbb a külcsíny, mint nálunk. Ehhez képest pedig a karácsonyi vacsorát a helyi McDonald'sban költik el" – mondta, majd hozzátette, megdöbbent ezen.

Rossz véleményük lett ettől

Bár német ismerőseiknek nem mondták, a magyarok egymás között beszéltek furcsa tapasztalataikról. "Olyan érzésem van velük kapcsolatban, mintha a karácsonyi hangulat csak addig élt volna bennük, míg el nem következett az ünnep. Persze nem akartam megbántani német barátaimat azzal, hogy elmondom a véleményemet, de szerintem egész Németországra jellemző, hogy olyan, mint egy felfújt lufi: kívül ott a csillogás, de belül semmi nincsen. Kirakatország" – nyilatkozta.

Az ajándékozásra bőven szánnak pénzt

Kardos Péter szerint félig üres bevásárlókocsival nem mennek a pénztárhoz. "Mindig az a lényeg, hogy púposra pakolják. Úgy tűnik, mindegy, mit tesznek bele, mindegy, hogy nincs is rá szükségük, de tele legyen a kosár. Persze az áraik sokkal jobbak, mint nálunk – mesélt vásárlási szokásaikról, majd megemlítettük a szilveszteri bulikat is. 

– Nagyon szeretnek összejöveteleket tartani, ahol szívesen isznak egy-két, akár több pohárkával is. Ők előnyben részesítik az utcai óévbúcsúztatást, úgyhogy voltam olyan szilveszteri utcabálon, ahol meg sem lehetett moccanni a téren."

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában