Kirándulás

2023.09.27. 16:00

Két helyszínen is ünnepelhetjük vármegyénkben a turizmus világnapját

A Bükki Csillagda és a lillafüredi Szent István-barlang a következő napokban is várja az érdeklődőket.

Januárban már az 50 ezredik látogatót üdvözölhették a Bükki Csillagdában Répáshutánál

Fotó: Bujdos Tibor

A turizmus világnapját ünnepeljük szeptember 27-én. Az idei rendezvénysorozathoz a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság is csatlakozott, vármegyénkben ez két helyszínt érint. A Bükki Csillagdában és a lillafüredi Szent István-barlangban már ma délelőtt voltak programok, de az sem késett le, aki a következő napokban ünnepelne.

A Bükki Csillagdában szeptember 28-án és 29-én garantált szakvezetés jár a naprendszerünket bemutató kiállításon azoknak a látogatóknak, akik 10 órára veszik meg jegyüket (online vagy a helyszínen). Aki 2023. október 1-jén a 10.00 vagy 12.00 idősávra vált kombinált belépőjegyet, az délután 2 órától részt vehet térítésmentesen a Bolygótúra tanösvényen vezetett körülbelül 2 órás túrán. Minden látogató számára adódik az élmény, hogy szkafanderben a Holdra szállást követően készíthessen egy fotót saját magáról, amit egy mágikus tükör segítségével tehet meg.

A lillafüredi Szent István-barlangban szeptember 28-án és 29-én azok, akik 9 és 10 órára, valamint akik, 30-án 10 órára érkeznek, az alapjegy árért részt vehetnek a bemutatóhely hosszabb túráján, ami útba ejti a Tordai-hasadékot és a Fekete-termet is. A körülbelül 50 perces túrán a cseppkődús Tordai-hasadékba a normál túra lépcsőin túl plusz 76 lépcsőfok megtételével juthatnak el túravezetőnk kíséretében. A Fekete-teremben a legtisztább levegőt lélegezhetik be ebben az allergén anyagokban gazdag időszakban, hiszen ezt a termet légzőszervi terápiák részeként használják.

A Szent István-barlangban Lillafüreden

A turizmus világnapját az ENSZ Turisztikai Világszervezete (UNWTO) azzal a céllal hozott létre, hogy ezen a napon a turisták és a turisztikai szolgáltatók, valamint a turisztikai szektorban dolgozók együtt ünnepeljék a turizmust, és felhívják a figyelmet a szektor társadalmi, kulturális és gazdasági értékeire.

Az UNWTO a 2023-as évben a szeptember 27-ei napot a 'Tourism&Green Investments' témakörnek dedikálja. A turizmus fellendülésének, valamint jövőbeli növekedésének és fejlődésének érdekében több és célzottabb beruházásokra, innovatív megoldásokra van szükség, amelyek elősegítik a gazdasági növekedést és az emberek, valamint a bolygó jólétét.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában