Hétvégi program

2023.08.11. 20:08

Útjára indult a fiatalos borfesztivál Tolcsván

Tizennyolcadik alkalommal indult útjára a három napos Tolcsvai Borfesztivál pénteken.

Bódisz Attila

Opitz Barbi a fesztivál színpadán

Fotó: Bódisz Attila

Csoma Ernő polgármester lapunknak elmondta: a rendezvénysorozatot korábban pincetúrával kötötték össze, amikor a résztvevők a tolcsvai pincékben közvetlenül kóstolhatták meg a helyi borokat. Mára ezt felváltotta az, hogy a Szirmay-Waldbott-kastély árnyas parkjában állították fel a kóstoló helyeket, ahol kényelmesen, a helyi gasztronómiával kiegészítve lehet ízlelgetni a tokaji borokat. Hozzátette: a borfesztivál érezhető hatással van a boreladásokra, valamint az idegenforgalomra is, ugyanis a három napra minden évben nagyon korán elkelnek a szálláshelyek nemcsak Tolcsván, de a környékbeli településeken is. Idén 22 helyi borász kínálja borait péntektől vasárnapig. 

A borfesztiválnak helyet adó kastélypark
Fotó: Bódisz Attila

Feldman Zsolt az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára kifejtette: a borfesztiválok adják a legjobb lehetőséget arra, hogy a fogyasztó és a borász találkozzanak, ráadásul a borkészítés legszebb pillanatában, amikor felnyitják a palackot és pohárba töltik a bort. Megjegyezte: a cél trendivé tenni a fiatalok körében is a borfogyasztást, ez az egyik célja a nemrég elindított bormarketing stratégiának. Hozzáfűzte: a magyar borfogyasztók igazi lokálpatrióták, ugyanis kilencven százalékban magyar bort isznak. 

A fesztivált Csoma Ernő polgármester és Feldman Zsolt államtitkár nyitotta meg
Fotó: Bódisz Attila

Ennek az aránynak a megtartása a másik feladat – közölte. Elhangzott az is: a fiatalok megnyerésére a Tolcsvai Borfesztivál kiváló lehetőség, ugyanis kimondottan egy üde, fiatalos rendezvényt szerveznek minden évben a település lakói. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában