Kedvenceink

2023.08.27. 19:55

Nem a kutyákat, inkább a gazdikat kell képezni

Megnyitották vasárnap a Fidela Gazdiképző Iskolát Görömbölyön, a Farkasverem Lovasközpont szomszédságában.

Nagy-Hankó Krisztina

Kutyaiskolában, vasárnap délelőtt

Fotó: Ádám János

Régebben a Miskolci Ebneveldének volt az egyik alapító tagja és oktatója. Júniusban kettéváltak útjaik és megalakította a Fidelát – mondta Leitnerné Cseke Alexandra, a gazdiképző vezetője. A „fidela” eszperantó nyelven hűségest jelent, innen a fantázianév. És azért gazdiképző, mert az elmúlt tíz év tapasztalata az, hogy nem a kutyákat kell nevelni, hanem a gazdákat kell képezni arra, hogy ők meg tudják nevelni a kutyáikat – hangsúlyozta Alexandra. Hozzátette: sok a megkeresés ebben az irányban, tehát van is rá igény. Azok a kutyák, amelyek a megnyitó rendezvény játékain részt vettek, főként a „tanítványai” közül kerültek ki, így már ismerték a feladatokat, de voltak új érdeklődők is. Az ebatlon verseny népszerű, de szeretne ennek hagyományt is teremteni a jövőben. Tulajdonképpen egy gazdával közösen kialakított játék, amelyet Budapesten látott először – tudatta Alexandra. Ezúttal azonban a szabályokat kicsit lazábban vették, az esemény arculatához formálták. Kihívás volt, de teljesíthető minden kutya és gazdi számára. A legfontosabb a kapcsolatépítés, a kötődés kialakítása az állat és tulajdonosa között. Kontrollgyakorlat, ami közben élvezhető is. Illetve a gazdi részéről annak gyakorlása, hogyan tudja motiválni, irányítani a kutyáját.

Különösebb tétje nem volt a versenynek, de persze voltak helyezések és díjak. Ezen felül pedig tombolasorsolás is, ahol értékes nyereményeket kaptak a résztvevők különböző cégek felajánlásaiból. A délután folyamán előadásokkal, bemutatókkal is várták a kutyásokat a rendezvényre.

Ahol senkit sem zavarnak

Az iskola helyszínének kiválasztásakor fontos szempont volt, hogy viszonylag kieső terület legyen, ahol nem zavarnak másokat. Hiszen a kutyák ugatnak, hangosak lehetnek, főleg, ha játszanak. És nagy lehet a mozgás, ami zavarhatja a környék lakóit. Ezért a görömbölyi lovasközpont minden szempontból megfelelő helynek bizonyult – emelte ki Alexandra. A terep kialakítása még folyamatban van, később egy fedett pályát, illetve villanyoszlopokat is szeretne, hogy korai sötétedés idején is használható legyen a terület, és az odavezető utat is szeretné rendbe hozatni. Tavasszal vettél fel a kapcsolatot Alexandrával, mert alkalmas helyet keresett kutyaiskola kialakítására, és a megállapodás után már mindent ő rendezett, a korábban legelőnek használt területen – mondta Szekeres Zsuzsa, a Farkasverem Lovasközpont vezetője.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában