Favágásból versenyeztek

2023.08.26. 17:15

Az erdő, a természet szeretete és az ősök hagyományai kapcsolódtak Bükkzsércen

Regionális Fakitermelő versenyt és Vadásznapot rendeztek immár 12-ik alkalommal Bükkzsércen szombaton. A rendezvényen tíz favágó csapat indult, a tét az országos döntőbe jutás volt.

Nagy-Hankó Krisztina

A győztes csapat az országos döntőbe jut tovább.

Fotó: Ádám János

Az ősök iránti tisztelet és a helyszín is adott volt ahhoz, hogy ezt a versenyt itt rendezzék meg – mondta Vasas Benedek, szervező az Erfavad Kft. ügyvezetője. A fakitermelésnek, az erdőgazdálkodásnak nagy múltja van a településen a mai napig. A Stihl Kft. húsz évvel ezelőtt világversenyek mintájára alakította ki a versenyt, az országban öt helyen van ilyen, melyek közül az egyik a bükkzsérci elődöntő. Jövő héten Soponyán rendezik meg az országos döntőt – tudatta a szervező. Minden évben augusztus végén, Bükkzsércen van az utolsó elődöntő. A csapat négy tagjának összhangban kell dolgoznia és ráadásul időre, hiszen nemcsak a favágás szakszerű elvégzése, de a gyorsaság is számít. A hibáért pedig pontlevonás jár – tette hozzá Vasas Benedek.

Minden körülményben ugyanúgy kell teljesíteni

A nagy meleg kicsit megnehezítette a versenyt, de így is sikerült jó teljesítményt nyújtani – mondta Máté Vikto, a „Délbükki Erdészet 100+” csapat vezetője. Erdei körülmények között teljesen más persze, de a lényeg a pontosság és a balesetmentesség – mutatott rá a csapatkapitány. Általában jó eredménnyel zárják a versenyt, dobogós helyezéssel. Többször voltak már továbbjutók, illetve országos első helyezettek is.

Mindenkinek ügye volt az erdő

Régen a bükkzsérci családok nyáron meszet égettek, a meszet lovaskocsival hordták eladni, télen húzták a farönköket az erdőben ugyanazokkal a lovakkal. Így egész évben az erdőből éltek – emelte ki Vasas Csaba polgármester. A hagyomány nyomán alakult ki a rendezvény. Ha pedig már erdő, akkor összehozzák a vadászokat és erdészeket egy találkozóra – hangsúlyozta a polgármester. Azt is hozzátette: általában a két szakma képviselőinek kapcsolata kicsit hűvös, mert érdekeik néha ütköznek egymással, ezt is szerették volna enyhíteni ezzel a nappal. Immár hagyománnyá vált az esemény, a környékbéli emberek is sokan látogatják. Főzőverseny, kulturális program és gyermekfoglalkoztatók színesítik a rendezvényt

Töltött káposzta és aludttej

Először vannak a rendezvényen, de rögtön be is neveztek a főzőversenyre - mondta Rakaczki Zoltán, a Forróért Baráti Társaság ügyvezető elnöke. Mivel itt sokan vadhúsból készítenek ételt, ezért ők inkább saját specialitásukat hozták, az igazi forrói töltött káposztát, amit náluk aludttejjel esznek. Hiszen a település híres az aludttejes ételeiről. A közösségért, a jó hangulat miatt jöttek, de ha e mellé még kapnak egy jó zsűrizést is a bográcsban főtt ételükre, az még inkább hozzájárul majd a pozitív élményhez – tudatta Rakaczki Zoltán. 

A rendezvény fővédnöke Tállai András országgyűlési képviselő, a pénzügyminisztérium miniszterhelyettese, parlamenti államtitkár. Az esemény része a Csendes József Térségi Néptánctalálkozó is, amely késő délután kezdődik.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában