Imád tanulni!

2023.07.15. 13:33

Búcsúzik a miskolci színháztól a hetven éves egyetemista, Szegedi Dezső

Jövőre nem láthatjuk új darabban Szegedi Dezsőt a színházban. Ám agya mint a szivacs: egyetemi tanulmányait egyenesen imádja!

Hajdu Mariann

Szegedi Dezső Jászai Mari-díjas színművész, rendező

Fotó: Ádám János

Búcsúzik a színház Szegedi Dezsőtől, hangzott el az évadzáró társulati ülésen. Mint mondták, korábbi szerepeit megtartja, így a közönség még találkozhat vele a következő évad során. 

Nincs baja a színházzal 

Az okokról kérdeztük a színészt, aki elmondta, egyet mindenképp szeretne leszögezni, semmi baja a színházzal, a kollégákkal, a vezetőséggel, egész más jellegű probléma miatt kellett a távozás mellett döntenie – 41 év után. 

Az évadzáró társulati ülésen köszönt el a színház örökös tagja
Fotó: Bujdos Tibor

– A színház örökös tagja vagyok, továbbra is játszok majd az átmenő darabokban, és Béres Attila színházigazgató is úgy engedett el, hogy minden pillanatban visszavár – mondta portálunknak. 

Kérdeztük, mi a helyzet az egyetemmel. Már többször beszámoltunk róla, hogy a színész – talán az ország legidősebb nappali tagozatos hallgatójaként – a Miskolci Egyetemen kulturális antropológiát tanul. 

– Minden pillanatát imádom! – válaszolta. – Szeptemberben kezdem az ötödik szemesztert, még egy évem van hátra az alapképzésből. Mesélte, bár nem tartja valószínűnek, hogy kulturális antropológusként fog dolgozni, de a kutatásokban már most részt vesz, és publikálni is szeretne a témában. Nemrég voltak gyakorlaton az Alföldön, ahol roma fiatalokkal végeztek kérdőíves kutatásokat. (Tudvalevő, hogy a színész roma származású, 2005-ben ő hozta létre a Romano Teatro nevű színtársulatot – a szerk.)

A revizor  fotóspróbáján 2022 februárjában
Fotó: Bujdos Tibor

 Megdöbbentő tapasztalat 

Mint mondta, megdöbbentő, amit tapasztaltak. Az általános iskolában – nem szerette volna elárulni, hogy melyik településen – érettségivel tanítanak, alig vannak diplomás tanárok. 

– Hogyan tudják így megtanítani a legalapvetőbb dolgokra is a gyerekeket? – tette fel a kérdést.

4,5-ös átlagú félév 

A tanulmányairól pedig hosszan, élvezettel mesélt. Megjegyezte, az emberről tanulni maga a csoda. Mindig is érdekelte ez a téma, de eddig nem volt rá lehetősége mélyebben foglalkozni ezzel a tudománnyal. Elárulta még, hogy olyan az agya, mint a szivacs, a kora ellenére is nagyon könnyen tanul, és rengeteg tanulmányt is elolvas a témában, 4,5-ös átlaggal fejezte be a félévét. Kérdeztük, tervezi-e, hogy az alapképzés után beiratkozik mesterképzésre is. 

– 71 leszek, mire megszerzem a diplomám – válaszolta –, azaz nem tervezem. De mivel élvezem a tanulást, ezért még ki tudja, mit hoz a jövő – tette hozzá.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában