Hagyomány

2023.03.19. 09:00

Fülöp gólya tiszteletére futottak

Fülöp - a különc gólya - évek hosszú során hű maradt Bodrogkeresztúrhoz, a településen vészelte át a teleket is, majd egy baleset okán végleg elrepült a lelke, valahová a felhők fölé. Kitömött teste és tisztelete azonban a községben maradt.

SFL

Rajt a Polgármesteri Hivatal előtt

Fotó: Serfőző László

A Spanyolországban született Fülöp annyira megszerette Bodrogkeresztúrt, magát a Bodrog folyót és környékét, hogy tizenkét télen keresztül nem hagyta el a vidéket. Esze ágában nem volt vándorolni, elrepülni gólyatársaival, télen-nyáron Bodrogkeresztúrban maradt. A helyiek megkedvelték, már-már élő jelképévé vált a településnek. Azután egy nyáron végleg elrepült. Oda, ahonnan élőlény lelke még nem tért vissza.

Tiszteletére már éltében - a madár nevével fémjelzett - futóversenyt szervezett a Bodrogkeresztúr Jövőjéért Egyesület és Bodrogkeresztúr Község Önkormányzata. Az idei, hetedik megmérettetésre több százan adták le nevezésüket, a versenyzőket Rozgonyi István polgármester köszöntötte, kívánt balesetmentes küzdelmet az öt kilométeres távra.

Fülöp egy faragott kőről figyelte a versenyzőket, az előkészületeket, a bemelegítést a Polgármesteri Hivatal udvarán. Az évek során számos, futóversenyhez kötött programmal bővült az esemény, volt már gyermekek számára kiírt irodalmi pályázat, majd Bodrogkeresztúr-, Bodrogkisfalud-, Szegi Hegyközség borversenye, stb. 

Bemelegítés a rajt előtt. Fotós: Serfőző László

Február utolsó szombatján – a mostoha időjárás miatt – nem tartottak külön programot, a futók a Faluház előtti területről indultak és ide érkeztek a Dereszla-domb tetején álló kilátó helyett. A megmérettetés sikerét mi sem bizonyítja jobban, minthogy az egyik éven voltak olyan személyek a versenyzők között, akik itt ismerkedtek meg, akkori eljegyzésük – talán – Fülöp gólyának köszönhető.

Fülöp élő jelképéé vált a településnek

A jórészt település belterületére korlátozódott futóversenyen végül Székely Levente (Debrecen) érkezett a célhoz elsőként, második lett Bényei Szilárd (Tiszaladány), a harmadik helynek Békési Gergő (Hajdúszoboszló) örülhetett.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában