Tudás, tapasztalat, ízvilág

2022.12.21. 18:00

Amit a pálinkáról érdemes tudni, az ebben a könyvben benne van

Az ongai adventi termelői piacon tartották a hatodik pálinkás ­Quintessence-kötet bemutatóját.

ÉM

A könyvbemutató résztvevői

Fotó: OKE

A kötet Gyökerek – múlt fejezete a Kádár-korszak tilos pálinkafőzési gyakorlatát és a szeszfőzdék pénzügyőri ellenőrzésének körülményeit boncolgatja. A tilos főzések és azok pénzügyőri leleplezésének technikái mellett számos fotó, kép segítségével a korszak pálinkával kapcsolatos gondolkodásába is betekintést nyerhet az olvasó – tudtuk meg Takács Lászlótól, a kötet szerkesztőjétől.

Az Értékek – jelen fejezetben a 2022. évi Quintessence Pálinka- és Párlatverseny aranyérmes kereskedelmi tételeinek magyar és angol nyelvű bemutatása a jelen értékeit testesíti meg és reprezentálja. Megismerhetik Közép-Európa legnagyobb pálinkás megmérettetésén az aranyérmet elért magán- és bérfőzetett tételeket előállító embereket is, és az ő pálinkához kötődő tevékenységüket.

A Lehetőségek – jövő fejezetben előbb a borászatban már alkalmazott többkomponensű élesztők gyümölcscef­rében végzett anyagcsere-tevékenységét vizsgálták. Ezen nem saccharomyces élesztők leírásaik alapján érzékelhető mértékben befolyásolhatják a késztermék érzékszervi jellemzőit, és így gyümölcsösebb és gazdagabb ízvilágot alakíthatnak ki. Egy másik tanulmányban a bioreguláció szerepének vizsgálata a téma a gyümölcscefre erjesztése során, amikor is a cefre savvédelme történhet megfelelő savak adagolásával vagy bioreguláció útján olyan mikroorganizmusok alkalmazásával, amelyek gyors szaporodási képességgel és erőteljes savtermeléssel (elsősorban tejsav) rendelkeznek. Ez a megoldás újdonságot jelenthet a savvédelem kialakításában, ugyanakkor mivel egy kevert kultúrás erjesztés valósul meg, a cefrearoma-összetételnek a növekedése is várható tőle.
– A fejezet harmadik tanulmányában összefoglaltuk a fahordós érlelés pálinkakészítésben lehetséges tudatosabb alkalmazásának lehetőségeit – árulta el Takács László.

A Függelékben a XII. Quintes­sence megmérettetés 2022 adatait és eredményeit tették közzé. A fotók a versenyre nevezett tételekhez kötődő értékelő-bíráló zsűrizésen, illetve a januárban megrendezett debreceni díjkiosztó gálán készültek. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában