Azta!

2022.10.28. 18:00

Salamonnak és Jacknek is volt lámpása

Miért faragunk októberben tököt? Többféle magyarázat is van rá.

ÉM-összefoglaló

Fotó: Shutterstock

A tökfaragás hagyományát leggyakrabban az amerikai Halloween ünnepéhez kötik, pedig Magyarországon is a régi időkre nyúlik vissza a története.

Az első erről szóló történet, egészen Salamon király idejébe nyúlik vissza. Salamon trónviszályban állt unokatestvérével, Gézával, valamint annak halála után Lászlóval. 1081-ben Salamon elismerte Lászlót magyar királynak, cserébe megtarthatta királyi címét. Azonban a királyi udvarban is terveket szőtt a trón visszaszerzésére. László ezt megtudta, és biztonsági okból a visegrádi vár tornyába záratta. Az őröknek parancsba adták, hogy éjszaka töklámpásokkal világítsák ki a tornyot, hogy mindig szemmel tarthassák a rabot. A lámpások így a Dunán közlekedő hajósoknak is támpontul szolgáltak. Innen ered a mondás: „Fénylik, mint Salamon töke!”

A Halloweenről pedig annyit kell tudni, hogy a hiedelem szerint október utolsó napján a legvékonyabb a választóvonal az élők és a holtak világa között. Az elkárhozott lelkek addig barangolnak, amíg meg nem találják egykori lakhelyüket, és megpróbálnak visszatérni az élők világába. Már a kelták is védekeztek ez ellen. Október 31-én, miután betakarították a termést és elraktározták télre, megkezdődött a mulatság. Szellemnek öltözve parádéztak az utcákon, hogy a gonoszt megzavarják és végleg elűzhessék.

A részeges kovács

Az úgynevezett Jack-lámpa kettős célt szolgált. Egyrészt távol tartotta a gonosz szellemeket, másrészt a halottak szellemeinek világított, hogy hazatalálhassanak.

Jack a monda szerint részeges, de tréfás és leleményes kovács volt. Még az ördögöt is megviccelte, amikor az eljött érte, felzavarta egy fa tetejére, és keresztet rajzolt a fa törzsére, amitől az ördög nem tudott lejönni onnan. Csak akkor engedte le, amikor az ördög megígérte neki, hogy nem kísérti őt többé. Amikor Jack meghalt, a mennyországba nem engedték be züllött élete miatt, de az ördög sem akarta fogadni, mert haragudott rá. Ennek ellenére csak odadobott Jacknek egy izzó fadarabot, a pokol tüzéből, hogy azzal világítson. Jack beletette egy kivájt fekete retekbe (más források szerint tarlórépába) és azóta bolyong a mennyország és pokol között.

A tökfaragás hagyományát a Brit-szigetekről származtatják, ahol még fekete retket használtak erre a célra. Bevándorlók vitték be Észak-Amerikába ezt a hagyományt. Időközben az amerikaiak a retket tökké változtatták, mert könnyebben elérhető volt, és jobban lehetett faragni, majd a Halloween szimbóluma lett.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában