Április közepén jöttek elő a kis jövevények

2022.06.01. 19:00

Két szurikátabébivel bővült a család

Április közepén jöttek elő a kis jövevények, ma már úgy viselkednek, mint a csapat felnőtt tagjai.

Hegyi Erika

A kis szurikáták. Fotó: Miskolci Állatkert

A Miskolci Állatkert szurikátái mindig is a látogatók legnagyobb kedvencei közé tartoztak. Különösen nagy népszerűségnek örvend a fürge kis csapat, amikor kölykök is nevelkednek a kifejlett példányok között. Ezekben a hetekben éppen ez történik, hiszen a közelmúltban két kölyökkel lett gazdagabb a család.

Közösen vigyáznak

A kicsik még márciusban jöhettek világra, a születésük pontos dátumát azonban nem lehet tudni, hiszen anyjuk a föld alatti üregükben hozta világra őket.

Az első hetekben, amikor a kölykök még vakok, szinte magatehetetlenek, elő sem tudnak bújni a föld alól, így ekkor még a gondozóik is csak az üreg mélyéről kiszűrődő hangok alapján gyanítják, hogy apróságok nevelkednek a földfelszín alatt.

A kölykök száma is csak akkor válik ismertté, amikor 3-4 hetes korukban előbújnak, és ők először pillantják meg a napot, gondozóik pedig őket. Így április közepére vált világossá, hogy jelenleg két utódot nevel a szurikátacsapat.

Mostanra a kölykök már rendszeresen fogyasztják a felnőttek növényi és állati eredetű, vegyes táplálékát, sőt gyakran elveszik a takarmányt akár a szüleik elől is.

A szurikáták családi csoportokban élnek, ezek a csoportok pedig gyakran laza szerkezetű kolóniákba tömörülnek, így akár harmincnál is több egyed alkothatja csapatukat. Rendszeresen előfordul, hogy a családok közösen vigyáznak a kölykökre, miközben a felnőttek táplálék után kutatnak.

Ez a táplálék növényi részekből, gyümölcsökből és termések mellett rovarokból és más gerinctelenekből, kisebb gerincesekből és tojásokból áll. Mivel élőhelyükön a növényzet nem elég sűrű ahhoz, hogy elbújhassanak a nagyobb ragadozók elől, föld alatti kotorékokban élnek.

Ezeket erős lábaikkal kaparják ki. Egy-egy kotorékban a járatok hossza elérheti a három métert is. Nappali állatok, és üregük néhány száz méteres környezetében hasznosítanak szinte minden táplálékforrást. Esős napokon, vagy ha túl nagy a forróság, a kotorékukban rejtőznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában