Szakma Sztár Fesztivál

2022.05.08. 14:00

Aranyat ért az anyák napi asztala

Miskolci diák lett a Szakma Sztár Fesztivál egyik igazi sztárja. Minden fordulót megnyert.

Hegyi Erika

Forrás: Szőke Virág

Aranyéremmel tért haza a napokban Zakhar ­Balázs, a Miskolc SZC Berzeviczy Gergely Technikum diákja az országos Szakma Sztár Fesztiválról. Balázs a kereskedő és webáruházi technikus szakma legjobbja lett a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által rendezett megméretésen, ahol 250 kiváló diák 65 területen mérte össze tudását. 

Nem volt kérdés 

Balázs, amikor pályát kellett választania, nem volt kérdés, hogy a kereskedelem mellett voksol, hiszen édesanyja és a testvére is ezen a területen tanult és dolgozott. Tudta, hogy a Berzeviczy-technikumnak jó hírneve van, ezért ebbe a középiskolába jelentkezett. Nemcsak a családi érintettség miatt választotta a kereskedelmet, hanem azért is, mert szereti a kihívásokat, képesnek tartja magát a problémák megoldására, és úgy gondolta, hogy vevőkkel is szívesen foglalkozna. Korábban az Ágazati és ágazaton belüli specializáció szakmai érettségi vizsgatárgyak versenyén is megmérette magát, itt országos 19. lett. Balázs tavaly érettségizett, az idén pedig a technikusi képesítést szerzi meg, de vizsgákat már nem kell tennie, hiszen azt kiváltotta a nagyszerű versenyeredményével. 

– A felkészítő tanáraink már a tanév elején felhívták a figyelmünket a Szakma Sztár Fesztiválra, és elmondták azt is, hogy nagyon szeretnék, ha indulnánk ezen a versenyen. Januárban volt az első, írásbeli forduló, innen országos elsőként jutottam tovább. Márciusban, a középdöntőben egy portfóliót kellett készítenünk és megvédenünk, de teljesítenünk kellett egy gyakorlati feladatot is. Innen szintén elsőként jutottam a döntőbe. A döntőt a ­Hungexpo területén rendezték, ahol ismét sikerült a legjobbnak lennem – sorolta Balázs, hozzátéve: a siker mögött sok-sok tanulás és munka van. Az elmúlt másfél hónapban intenzív gyakorlásra volt szüksége, hogy a döntőben is jól szerepelhessen. Az online marketing anyagrész különösen nagy falat volt, hiszen jelentős mennyiségű új ismeretről van szó. 

– A felkészülés időszaka nem volt könnyű, olykor megterhelőnek éreztem, de megérte, hiszen nagyszerű eredmény lett a vége – fogalmazott Balázs. 

Anyák napi stílusban 

A döntőről elmondta, hogy ott is többféle feladatot kellett megoldaniuk, többek között egy szituációs helyzetet és árukihelyezést. Példaként említett egy konkrét feladatot.  

– A verseny első napján anyák napi stílusban kellett berendeznünk egy asztalt, árubemutatót tartva. A szponzorok biztosították a termékeket, melyeket fel kellett tennünk az asztalra, majd dekorációval stílusossá tenni. Anyák napján mire is gondolhatunk, ha nem a szívecskékre, a virágokra, például az orgonára. Babrás, aprólékos munka volt, de úgy éreztem, hogy ez a feladat nagyon-nagyon jól sikerült. A versenyen fontos szempont volt a környezetvédelem is, ennek jegyében az én asztalomon több újrahasznosított termék is volt. Valószínűleg ezt is értékelte a zsűri. Az eredményhirdetés előtt arra gondoltam, hogy nem érdemes azon töprengeni, hányadik leszek, mert bármi történik, mi, döntősök már nyertesek vagyunk. A versennyel kiváltottuk a szakmai vizsgánkat, állásajánlatokat is kaptunk, úgyhogy nem volt min izgulni. És jött a meglepetés, első lettem! Nagyon boldog voltam, a díjkiosztó után küldtem a képeket az aranyéremről és az oklevélről a családnak és a barátoknak. Ebből tudták, hogy sikeresen versenyeztem – idézte föl az izgalmas perceket Balázs.  

Elárulta azt is, hogy bár kapott állásajánlatot több áruházlánctól is, de jelentkezett a Miskolci Egyetemre gazdálkodás és menedzsment szakra. Ott szeretné folytatni a tanulást, aztán majd meglátja, mit hoz a jövő. 

Összetett feladatok 

Balázs felkészítő tanára, Varju Terézia természetesen ott volt tanítványával a Szakma Sztár Fesztiválon, és végig izgulta a versenyt. Ő a marketinget és a webáruházról szóló anyagrészt tanította neki, de kérte, írjuk meg a többi felkészítő tanár nevét is, hiszen e mögött a szép siker mögött több kollégájának a munkája is ott van, Mihalikné Hável Éva igazgatóhelyettesé, Erdélyiné Rusz Annamáriáé, Debrődi Róbertné Erikáé és Hokné Zahorecz Dóráé. 

– A versenyzőknek több év anyagát kellett tudniuk, és tulajdonképpen már a tanítási órákon elkezdődött a felkészülés. Azok a diákok tudtak kiválóan szerepelni, akik az elmúlt évek során szorgalmasan tanultak. Az iskola 9 diákja indult a Szakma Sztár versenyen. Az első fordulóban kereskedelmi számításokat kellett végezniük. Innen 8 diákunk jutott a középdöntőbe. Itt egy portfóliót kellett készíteniük, az elmélet mellett sok gyakorlati tudnivalót is el kellett sajátítaniuk. Megtanulták, hogyan kell marketinggyakorlati elemzéseket végezni, és bővült az ismeretük az e-kereskedelemről, a webáruházakról. Ez utóbbi mind pluszismeretanyag volt a számukra, hiszen erről a tanítási órákon nem tanultak. A diákok önálló kutatást is végeztek egy-egy tetszőlegesen kiválasztott témában. Munkájukat benyújtották elektronikus úton, majd a versenyen be kellett mutatniuk. De voltak kereskedelmi gyakorlati feladatok, sőt bizonylatok kitöltésében is jól kellett szerepelniük. Végül az iskolánkból Balázs jutott a döntőbe. Itt már csak az ország négy legjobb diákja versengett egymással – sorolta Terézia.  

Mint mondta, a végső megméretésre megint újabb kihívásokra kellett készülniük. Csomagolás- és díszítéstechnika, termékelhelyezés, fogyasztóvédelem, vevőpanaszok kezelése. Mindezek szerepeltek a döntőben.  

– Balázsnak azonban minden kiválóan ment, hiszen szorgalmas, kitartó diák, emellett rendkívül szerény, intelligens és tisztelettudó – dicsérte tehetséges diákját a szaktanár.

(A borítóképen: Varju Terézia, Zakhar Balázs és Mihalikné Hável Éva)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában