Jótékonysági koncert

2022.04.25. 12:00

Az óvodáért szólt a hegedűszó

A telkibányai óvodát tűz károsította meg, Mága Zoltán jótékonysági koncertje is segít a helyreállításban.

HE

Fotó: Picasa

Mága Zoltán több abaúji település templomában koncertezett a közelmúltban, de Telkibányán különlegesre sikerült a hangverseny. A hegedűművész III. 100 templomi jótékonysági koncertsorozatának bevételét mindenütt nemes célokra ajánlotta föl. A telkibányai koncertje után a következőket posztolta a közösségi oldalon: „A leégett óvoda felújításáért szólalt meg a hegedűm a szlovák határ melletti kis falu református templomában, hogy ezzel is segítsem a kisgyermekek nevelését, az életre való felkészítését.” Szalay László Páltól, Telkibánya református lelkészétől tudtuk meg, hogy szerencsére nem égett le az óvoda, de jelentős kár keletkezett benne. 

Kipattanó szikra 

– A koncert előtti napokban történt a sajnálatos tűzeset. Valószínűleg az óvoda kéményéből kipattanó szikrák gyújtották meg az intézmény szigetelését és a tetőt, ami izzani kezdett. Szerencsére a közelben lévők hamar észlelték a bajt. Először a szomszédban lakó Menyhért Tibornak tűnt fel, hogy fura szag terjeng a levegőben. Ezután az óvoda környékén tevékenykedő közmunkások vették észre, hogy valami nem stimmel, mert nem a kémény füstöl, hanem a tető. Nemsokára kiértek a tűzoltók és a katasztrófavédők. Szabó Zoltán polgármesterrel egyeztetve elhatároztuk, hogy a jótékonysági koncert bevételét az óvoda helyreállítására fordítjuk. A hangverseny végén megköszöntem Mága Zoltánnak a csodás muzsikát és az 50 darab felajánlott jegyet az újévi koncertjére. Ekkor mondtam el azt is, hogy ez az alkalom adakozásra nyújt lehetőséget a megsérült óvoda javára. A koncert utáni perselyadomány 180 ezer forint volt – idézte föl a lelkész. 

Van biztosítás 

Hozzátette: természetesen az óvodának van biztosítása. A független szakértő és a biztosító vizsgálódik, a kár jelentős. Persze nem akkora, mintha egy új óvodát kellene építeni. – Az óvodavezető, Sontráné Győri Ibolya a koncert után könnyek között azt mondta, soha nem gondolta, hogy az általa vezetett óvodáért egyszer Mága Zoltán fog hegedülni. Azt is elárulta, hogy nagyon jólesett neki az a gesztus, hogy rögtön mellé­álltunk. Abban maradtunk, hogy meglátjuk, a biztosító fedezi-e a teljes kárt. Ha a koncerten összegyűlt pénz szükséges a helyreállításhoz, akkor természetesen erre ajánljuk föl az összeget. Ha nem, akkor közösen nézünk ki egy játszótéri elemet, ami majd az óvoda udvarára kerülhet – tette hozzá.

Rohantak a padlásra 

Az óvodában 4-5 millió forintos kár keletkezett, tudtuk meg Szabó Zoltántól, Telkibánya polgármesterétől. Azért is fájó számára a tűzeset, mert az intézményt a közelmúltban újították föl a Magyar Falu Program keretében. A gyerekek januárban költözhettek vissza az óvodába. – Azon a napon a faaprítékos kazánnal fűtöttük az óvodát. Egyelőre annyit tudni, hogy egy szikra meggyújthatta a tetőszerkezetet, a lángok pedig átterjedtek a szigetelésre. Elsőként Szinyei Róbert rohant az épület padlására, aki az Északerdő Zrt. munkatársa, és épp a postán tartózkodott. Poroltóval kezdte el az oltást. Csatlakoztak hozzá a közmunkások, majd magam is. Mire kiértek a tűzoltók, már tűz nem volt. Ők lebontották a sérült szigetelést, és átvizsgálták az épületet – sorolta a polgármester.
 

(A borítóképen: Mága Zoltán játékát élvezhette a közönség)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában