Tarnavidék

2022.04.15. 18:00

A találékony vándorsólyom

A leggyorsabb ragadozó madár alkalmazkodott a megváltozott körülményekhez.

ÉM

Forrás: Szitta Tamás

A vándorsólyom a föld leggyorsabb állataként ismert ragadozó madár, amely hazánkból a ’60-as években sajnálatos módon kipusztult. Azonban a ’90-es évektől kezdte visszafoglalni korábbi élőhelyeit a hegyvidéki erdős területeken, adta hírül a Bükki Nemzeti Park.

Gallyfészekben 

A vándorsólyom fészkelőhelyül leggyakrabban Magyarországon is nagy felületű, jó kilátással rendelkező, délre néző sziklafalakat választ, vagy ritkábban azokra emlékeztető, emberi tevékenység nyomán keletkezett helyekkel, például elhagyott kőbányákkal, elhagyott iparterületeken álló épületekkel is beéri. 

Fészeképítéssel nem nagyon bíbelődik, meglehetősen minimalista módon a sziklapárkány törmelékébe kapart mélyedésbe rakja le jellemzően 3-4 tojását. 

Magyarországon eddig csak néhány esetben tapasztalták, hogy elfoglalta más ragadozó madarak, például ölyvek vagy hollók korábbi években épített gallyfészkét. 

A Tarnavidéki Tájvédelmi Körzetben azonban idén tavasszal gallyfészket foglaló vándorsólymok jelentek meg. Február közepén hallattak először magukról, jellegzetes, udvarló hangjukkal árulták el jelenlétüket. Mivel az adott erdőtömb közelében az említett jellemzőkkel bíró sziklafal nem található, a távolabbiak viszont már törzslakos sólyompárok által foglaltak voltak, hétről hétre nagy érdeklődéssel várta a fejleményeket Illyés Evelin természetvédelmi területfelügyelő. 

– Úgy tűnik, végül feltalálták magukat a vándorsóly­mok, és a számukra nem megfelelő környezetben is megkezdték a fészkelést. Remélhetőleg a táplálékot, főként az erdők fölötti légteret használó énekesmadarakat, galambféléket bőven kínáló vadászterületen sikeresen kirepítik majd fiókáikat – fogalmazott a szakember. 

A hazánkban kikelő fiókák jelentős részét színes gyűrűvel jelölik, ami az egyes példányok egyedi azonosítását segíti a madarak újbóli befogása nélkül. Műholdas jeladókat is használnak a faj mozgásának követéséhez. Az északi állományok vonulnak, a délebbiek állandóan a költőhelyük közelében tartózkodnak. A fiatalok kóborolnak.

(A borítóképen: Vándorsólyom – a Tarnavidéki Tájvédelmi Körzetben idén gallyfészket foglaló példányok jelentek meg)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában