Mesemondás

2022.03.26. 19:00

Mesékkel párbajoztak, a hallgatóság döntött

Ez a mesemondás világnapján történt, Miskolcon, a Pontközpontban, ahol most első alkalommal Mesepárbaj keretében versenyeztették a meséket.

BI

középen mesél Draskócziné Szabó Noémi

 A szervező, Zámborszky Eszter mesepedagógus – egyben az egyik előadó – elmondta: 

 

– A világ mesemondói mi mással ünnepelnék minden év március huszadika környékén a mesemondás világnapját, mint meséléssel. Az idei év tematikája az „elveszett és előkerült”, avagy az „összezavarodva és kitisztulva” kérdéskör feldolgozása volt.

Hat kiválasztott mese csapott össze három felvonásban, három miskolci mesemondó – Barta Mária Viola, Draskóczyné Szabó Noémi és Zámborszky Eszter – tolmácsolásában. 

 

– A közönség is fontos szerepet kapott, nekik kellett meghozniuk a döntést, hogy melyik mese az idei dobogós, mégpedig egy általunk adott kérdés alapján – avatott be a részletekbe a mesepedagógus. 

 

A szerelmes kategóriában a „Virágzó fa” című indiai és egy spanyol mese, „A lány, akinek három férje volt” versenyzett. A kérdés, ami alapján a közönségnek döntenie kellett a győztesről: Melyik lány járt jobban? Akinek három férje lett, vagy akinek egy? Meglepetésre a férfi ak a háromférjű lányra szavaztak, és egyenlőség alakult ki. Végül az egyik mesélő kislányának szavazatával az indiai történet nyert. 

A második részben „égitest-szabadításról” szóló tündérmesék hangzottak el: a „Hajnalkötöző királyfi ” és a „Sötétség országa”. A kérdés itt az volt: melyik hős az, aki több lépést tett meg küldetése során? A második mese lett a nyertes. 

 

Végül tréfás történetek következtek, fura szerzetekről, akiket „A gróf és a szolga”, valamint a „Szusza” históriája mutatott be. A közönségnek azt kellett eldöntenie, melyikben oldották meg furfangosabban a helyzetet a szereplők. A szellemként hazajáró gróf szolgája kapott több szavazatot.
 

(A borítóképen: Draskóczyné Szabó Noémi is mesélt)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában