Állatvilág

2022.02.03. 12:00

Ivartalanítás vér nélkül

Kétszáznegyven állat ivartalanítását vállalja ingyenesen a Miskolci Állatkórház.

Detzky Anna

Fotó: Ádám János

A Magyar Falu Program keretében félmilliárd forintot különített el a kormány az Országos Ivartalanítási Programra. A négyezer fő alatti települések önkormányzatai egyenként másfél millió forint támogatást igényelhetnek a működési területükön élő ebek és macskák ivartalanítására, amely így a rászoruló gazdik számára ingyenes. A program célja a fölösleges túlszaporulat visszaszorítása. A Miskolci Állatkórház partnerként kapcsolódott be az akcióba. Nyolc, Miskolctól 50 kilométeres körzeten belül található helységről – Bükkszentkereszt, Emőd, Harsány, Kisgyőr, Kistokaj, Ónod, Sajópetri, Vatta – fogadják azokat az állattartókat, akik pályáztak a térítésmentes műtétre.
 

Chipelnek, oltanak is 
 

– Forradalmi lépésnek tartom az Országos Ivartalanítási Programot, hiszen mi, állatorvosok is folyamatosan szembesülünk a kutya- és macskatúlszaporulat problémájával – mondta dr. Puskás Gábor, a Miskolci Állatkórház vezető, kamarai specialista állatorvosa. – Kétszáznegyven kedvenc ivartalanítását vállaltuk szeptembertől nyárig a programon belül, amire hamar beteltek a helyek. Már eddig is rengeteg pozitív visszajelzést kaptunk azoktól, akik ezt igénybe vették. Sok esetben a távolabb élőket az önkormányzat autója hozta be Miskolcra. Olyan gazdik is eljutottak így hozzánk, akiknek nem volt chip a kutyájában, és még a kötelező veszettség elleni oltást sem kapta meg, amelyeket így szintén be tudtunk adni, hiszen a támogatás erre is kiterjed. 

 

A minap a rendelőbe látogattunk, ahol éppen egy gazdi várakozott megszeppent kutyusával térítésmentes ivartalanításra. 

 

– Emődről érkeztünk Paszullyal, aki egy ötéves befogadott szuka. Volt már olyan kutyusunk, amelyik kiszökdösött a tüzelési időszakban. Viszont ivartalanítás után megnyugodott, és felhagyott ezzel a szokásával. Olyannyira, hogy még nyitott kapunál sem próbálja elhagyni a portát – osztotta meg Szepesi Szilárd. – Paszuly egyéves volt, amikor megtaláltuk a ház előtt. Sokáig ott téblábolt, aztán befogadtuk. Most már négy éve lakik nálunk. Nem szeretnénk, hogy megszökjön és elveszítsük, ezért döntöttünk a műtét mellett, amire az ingyenes lehetőség is inspirált bennünket.

 

 A Miskolci Állatkórházban a legújabb igényeket kielégítően végzik a beavatkozásokat. A modern műszerarzenált lapunk kollégái is megnézhették. 

 

– A közelmúltban energetikai felújítást végeztünk és több műszert is kicseréltünk az állatkórházban uniós pályázati forrásból. Digitális röntgent, endoszkópot és korszerű ultrahang-generátoros sebészkést szereztünk be, amely rendkívül biztonságos és alkalmas arra, hogy szinte vérzés nélkül operáljunk vele, továbbá megújult a vérlaborunk is. Mindezek fényében tudtuk felelősen elvállalni az akció keretében jelentkező pluszmunkát. Az érintett gazdikkal pedig egyenként telefonon konzultálunk a beavatkozás előtt – fejtette ki a vezető állatorvos.
 

(A borítóképen: Dr. Pál Petra előkészít a műtétre egy kutyust a Miskolci Állatkórházban)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában